«Ο κ.Μητσοτάκης αποστρατικοποιεί τα νησιά», δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης
Πηγή Φωτογραφίας: INSTAGRAM/ ant1tv and enwpiosenwpiw
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη του στον Antenna δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της και να στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος έχει μεταφερθεί προς την Ουκρανία και υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος δεν θα έχει αντικατάσταση σε μερικά νησιά. Να το κοιτάξουμε αυτό στο επόμενο διάστημα, αν θέλετε. Το έχει αναδείξει και ο κ. Αποστολάκης και είναι κάτι το οποίο εμάς βρίσκει ως κόκκινη γραμμή σε οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία». Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίναι στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά μετά από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Όπλα έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν και αυτό είναι γνωστό. Όπως γνωστή είναι και η συζήτηση για απόσυρση όλων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων από τα νησιά χωρίς να έχει εξηγηθεί με τι θα αντικατασταθούν. Συνεπώς ουδείς μπορεί να παριστάνει τον έκπληκτο, ούτε να «πέσει από τα σύννεφα» αν όλα αυτά επισήμως ανακοινωθούν…Που δεν θα ανακοινωθούν…Εδώ χάθηκε ολόκληρη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο και δεν έχει ακουστεί μία λέξη!
Το απόσπασμα της συνέντευξης Κασσελάκη στον Antenna: Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Έρχομαι στην εξωτερική πολιτική. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε, «Ανήκουμε στη Δύση». Συμφωνείτε ή όχι και γιατί;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ανήκουμε στη Δύση, συμφωνώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε δεδομένος σύμμαχος. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα έχει μια καθοριστική γεωπολιτική θέση και προσφέροντας τη θέση μας αυτή στη Δύση, πρέπει να έχουμε αντίστοιχα ανταλλάγματα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως ανταλλάγματα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπου χρειάζεται, όπως ανταλλάγματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και γενικά, το βασικό πρέπει να είναι η θέση μας να μην είναι, όπως είπα, δεδομένη. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της και να στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό, ο Έλληνας έχει πληρώσει…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί λέτε ότι αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά, σε τι στηρίζεται αυτό;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν δείτε τον εξοπλισμό που έχει σταλεί…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το βρίσκω αυτό ότι δεν προσφέρει καλή υπηρεσία.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το έχουμε αναφέρει και ο ναύαρχος Αποστολάκης το έχει γράψει…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποστρατιωτικοποιεί η Ελλάδα τα νησιά;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος έχει μεταφερθεί προς την Ουκρανία και υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος δεν θα έχει αντικατάσταση σε μερικά νησιά. Να το κοιτάξουμε αυτό στο επόμενο διάστημα, αν θέλετε. Το έχει αναδείξει και ο κ. Αποστολάκης και είναι κάτι το οποίο εμάς βρίσκει ως κόκκινη γραμμή σε οποιοδήποτε διάλογο με την Τουρκία.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ελπίζω να υπάρξει σε αυτό επίσημη απάντηση από το υπουργείο Άμυνας, γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν θα επιμείνω, δεν θα συνεχίσω σε αυτό. Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Έρχεται με δυο αεροπλάνα, με 300 άτομα συνοδεία. Οι πληροφορίες λένε ότι πιθανό να πάει και στη Θράκη στη συνέχεια. Ανησυχείτε για κάτι; Θα κάνατε κάτι διαφορετικά από ό,τι η κυβέρνηση κάνει στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, παρόμοια συνάντηση την είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, να σας θυμίσω. Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτος. Είναι καλό ότι χτίζουμε εμπιστοσύνη, ότι υπάρχει μια νηνεμία στις σχέσεις μας στο Αιγαίο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε έμπρακτα ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Ευρώπη και στο μεταναστευτικό και να έχουμε ένα καλό γείτονα δίπλα μας. Προφανώς όλη η θετική ατζέντα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο αυτό, είναι κάτι ευπρόσδεκτο.
Το Ισραήλ, ο πόλεμος και η στάση της Ελλάδας Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω κ. Πρόεδρε να έχω την τοποθέτησή σας, ένα σχόλιό σας, για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, σε αυτόν τον πόλεμο, τον πολύ σκληρό, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Συμφωνείτε με τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης ή έχετε κάποιες διαφοροποιήσεις και ποιες.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι δεν συμφωνώ. Η ψήφος της χώρας μας στον ΟΗΕ που απείχε, για εμένα είναι -πώς να το πω- ντροπιαστική. Δεν με εκφράζει καθόλου προσωπικά. Δηλαδή το να λέει η διεθνής κοινότητα με μεγάλη πλειοψηφία ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και εμείς να απέχουμε, η Ελλάδα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Απείχαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ήταν δίπλα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, κ. Χατζηνικολάου, σκοτώνονται τόσοι άμαχοι.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί είχε απορριφθεί πριν ένα άλλο ψήφισμα, που αναφερόταν και στην τρομοκρατική δράση της Χαμάς και ήταν πιο ισορροπημένο.
Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχώ καταδικάζει και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουμε πλήρως τη Χαμάς και την τρομοκρατική δράση της στο Ισραήλ, που σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι και το γεγονός ότι κρατάνε ομήρους, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχίσει. Δηλαδή πόσα παραπάνω νοσοκομεία πρέπει να βομβαρδιστούν ή η Μονή του Αγίου Πορφυρίου; Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ κάπου, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πρέπει ο Πρωθυπουργός να μπορεί να το πει.
Όχι να λέει «να μην υπάρχουν πολλές απώλειες αμάχων». Μηδέν απώλειες αμάχων πρέπει να υπάρχουν. Μηδέν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας