Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ φτάνει πλέον σε σημείο ανάφλεξη δήλωσε σήμερα ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του Bridgewater Associates, ενός από τα μεγαλύτερα fund παγκοσμίως, προειδοποιώντας ότι τα… χειρότερα έρχονται.
Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή η ανάγκη δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας ολοένα και μεγαλύτερων ποσών για την κάλυψη των ελλειμμάτων θα οξύνει περαιτέρω και θα επιδεινώσει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Οικονομική ισχύς σημαίνει χρηματοοικονομική ισχύς», δήλωσε ο Ντάλιο στο CNBC. Και εξήγησε: «Η χρηματοοικονομική ισχύς φαίνεται από το εάν κερδίζουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε, εάν έχουμε ένα καλό επίπεδο εισοδήματος ως χώρα, εάν έχουμε έναν καλό ισολογισμό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών το συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε 33,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο εκτινάχθηκε κατά 45% κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid στις αρχές του 2020. Από το συνολικό ποσό, τα 26,7 τρισ. δολάρια είναι κρατικό χρέος. Πέρυσι, το έλλειμμα ανήλθε στα 1,7 τρισ. δολάρια καθώς η κυβέρνηση διατήρησε το επίπεδο των δαπανών.
Παράλληλα και ενώ η Fed έχει προχωρήσει σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να να μειώσει τον πληθωρισμό, το κρατικό χρέος συσσωρεύεται και η κυβέρνηση καλείται να καταβάλλει ολοένα μεγαλύτερα ποσά για την εξυπηρέτησή του. Όπως αναφέρει το CNBC η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταβάλει από τις αρχές του χρόνου 659 δισ. δολάρια σε τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σύμφωνα με τον Ντάλιο, αυτό είναι μια «σίγουρη συνταγή» για μεγαλύτερα προβλήματα.
«Όσο χειροτερεύει η κατάσταση του χρέους, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο επενδυτής και πρόσθεσε «Είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς και φαίνεται πως είμαστε πολύ κοντά στο σημείο ανάφλεξης».
Επιπλέον ο Ντάλιο υπογράμμισε ότι εκτός από τα προβλήματα του αμερικανικού προϋπολογισμού είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ξένοι αγοραστές των αμερικανικών ομολόγων -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής ζήτησης- απομακρύνονται από αυτά, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα προσφοράς-ζήτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 οι ξένες τοποθετήσεις στο αμερικανικό δημόσιο χρέος ανέρχονταν σε 7,4 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά 253 δισ.δολάρια ή σε ποσοστό 3,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Η υποχώρηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Κίνα η οποία και μείωσε σημαντικά τις τοποθετήσεις της κατά 17% την εξεταζόμενη περίοδο.
«Εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο. Και ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται» δήλωσε ο Ντάλιο και εξήγησε: «Βρισκόμαστε στο σημείο που αυτή η επιτάχυνση δημιουργεί πρόβλημα προσφοράς-ζήτησης και πλησιάζει στο σημείο ανάφλεξης. Φυσικά όλο αυτό επιδεινώνεται και επιδεινώνει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».