Λαγκάρντ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή – Οι 3 δομικές προκλήσεις
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, σύμφωνα με το CNBC.
Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποκάλυψε πως η αποπαγκοσμιοποίηση, το δημογραφικό πρόβλημα και η απαλλαγή από τον άνθρακα διαφαίνονται στον ορίζοντα ως ο σημαντικότερες προκλήσεις.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, σύμφωνα με το CNBC.
Το δημογραφικό απασχολεί όλη την Ευρώπη
Εστιάζοντας στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συνεχής μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από το 2025, παράλληλα με τις κλιματικές καταστροφές που αυξάνονται κάθε χρόνο.
Η απάντησή της σε αυτούς τους κλυδωνισμούς ήταν ότι θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίες απαιτούν αυτό που αποκάλεσε «προσπάθεια γενεών».
«Καθώς εμφανίζονται νέοι εμπορικοί φραγμοί, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και να επενδύσουμε σε νέες που θα είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά μας», δήλωσε η Λαγκάρντ στην κεντρική ομιλία της.
«Και ενώ οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ενώ θα πρέπει να προωθήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται».
Η πράσινη μετάβαση και η CMU
Όπως είπε, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η προγραμματισμένη πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 620 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως και άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ψηφιακή μετάβαση.
«Οι κυβερνήσεις έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανάκαμψη θα λήξει το 2026. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την προτεινόμενη ένωση κεφαλαιαγορών (CMU).
Οι συνομιλίες για μια πιθανή CMU για την Ευρώπη βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά κεφαλαίων, η οποία θα είναι πιο κοντά σε αυτή που υπάρχει στις ΗΠΑ.
Η ΕΕ αναφέρει εξάλλου ότι ο επίσημος στόχος είναι να «τα χρήματα – επενδύσεις και αποταμιεύσεις – να ρέουν σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορούν να ωφελήσουν τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τις εταιρείες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας