Διεθνή

WP: Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

WP: Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: Aljazeera.com

Τι προβλέπει το εξασέλιδο σχέδιο, που επικαλείται το δημοσίευμα.

Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το εξασέλιδο σχέδιο περιγράφει λεπτομερώς τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών στη σύγκρουση. Η εκεχειρία θα επαληθευτεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου με την παρακολούθηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα από αέρος.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, τουλάχιστον 50 από τους περίπου 240 ομήρους της Χαμάς θα απελευθερώνονται συλλογικά κάθε 24 ώρες. Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που περιέχουν καύσιμα στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την Washington Post, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς (η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007) υποστηρίζουν το υπό συζήτηση σχέδιο.

Σε δελτίο Τύπου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Έντριαν Γουάτσον, τόνισε ότι “δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να καταλήξουμε σε μία”.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διέψευσε τις “ψευδείς αναφορές” ότι επίκειται συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι θα ενημερώσει αν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Το περίγραμμα της συμφωνίας καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στη Ντόχα του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Χαμάς, η οποία εκπροσωπήθηκε έμμεσα από διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με Άραβες και άλλους διπλωμάτες.

Αλλά παρέμενε ασαφές μέχρι τώρα ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε να σταματήσει προσωρινά την επίθεσή του στη Γάζα, εφόσον οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Η ανησυχία για τους αιχμαλώτους – δύο από τους οποίους, σύμφωνα με το Ισραήλ, βρέθηκαν νεκροί – μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό των παλαιστινιακών απωλειών μεταξύ των αμάχων έχουν αυξήσει σταθερά την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ζητήσει πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πρόσωπο με σαφή εικόνα των συζητήσεων -υπό την προστασία της ανωνυμίας- δήλωσε πως η απόφαση να αποδεχτεί τη συμφωνία είναι δύσκολη για το Ισραήλ.

Ενώ υπάρχει ισχυρή εσωτερική πίεση στον Νετανιάχου να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους, υπάρχουν επίσης δυνατές φωνές στο Ισραήλ που απαιτούν από την κυβέρνηση να μην κάνει παζάρια για την απελευθέρωσή τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια παύση θα επέτρεπε στη Χαμάς να συγκεντρώσει τους ομήρους και ότι θα μπορούσαν να γίνουν διευθετήσεις για τη συνοδεία τους με ασφάλεια μέσα από το πεδίο της μάχης.Δεν ήταν σαφές ότι οι Αμερικανοί ή άλλοι ξένοι θα συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική δόση απελευθέρωσης. Η ελπίδα είναι ότι αν η απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών είναι επιτυχής, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες ομάδες αιχμαλώτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments