Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον “πονοκέφαλο” της ακρίβειας
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Το Μαξίμου αναζητεί “φάρμακα” για να βελτιώσει την ακρίβεια εν όψει μιας νέας και σημαντικής επανεκτίμησης στις αρχές του νέου έτους. Τα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και οι ανησυχίες των πολιτών αποτυπώνονται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opionion Poll, έξι στους δέκα ερωτηθέντες δεν δίστασαν να πουν ότι η “ακρίβεια” ήταν το “νούμερο ένα” ζήτημα που τους απασχολεί. Πιο συγκεκριμένα, το 61,1% δήλωσε ότι η “ακρίβεια” είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο. Tο 38,4% δήλωσε ότι είναι η οικονομία/ανάπτυξη, το 16,7% η ανεργία, το 12,9% η κατάσταση του ΕΣΥ, το 10,6% το φαινόμενο της εγκληματικότητας/βίας, το 9,9% το πολιτικό σύστημα/λειτουργία πολιτικών και το 9,8% τα εθνικά θέματα/ελληνικά/τουρκικά ζητήματα.
Ο «κακός βαθμός» που παίρνει το Μαξίμου αποτυπώνεται όταν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απαντούν στο ερώτημα για τις κυβερνητικές προσπάθειες πάνω στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας.
Ένα ποσοστό μόλις 5,1% απαντά πως είναι «πολύ ικανοποιημένο», με την πλειοψηφία να εκφράζει δυσαρέσκεια. «Αρκετά ικανοποιημένοι» δηλώνουν 23,2% των ερωτηθέντων, «λίγο» απαντά ένα 29,8%, ενώ, «καθόλου» απαντά 40,2%. Ποσοστό 1,7% λέει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σημερινή ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook, ούτε και η χθεσινή αυτοψία του πρωθυπουργού με τον κ. Κώστα Σκρέκα σε σούπερ μάρκετ της Λεωφόρου Αθηνών.
Τα άσχημα νέα για την κυβέρνηση υπερβαίνουν τις δημοσκοπήσεις και αφορούν την πραγματική οικονομία (αλλά όχι τα φορολογικά έσοδα). Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Οκτώβριο (προσαρμοσμένος ώστε να είναι συγκρίσιμος με την υπόλοιπη ευρωζώνη). Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 3,4% και ο ετήσιος ρυθμός ήταν αυξημένος κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό.
Στην κυβέρνηση, προσπαθούν να περιορίσουν αυτή την τάση με “κάρτες μείωσης τιμών” και “καλάθια του καταναλωτή”, καθώς και με πρόστιμα εναντίον πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες αισχροκερδούν. Ωστόσο, αυτά που παρατηρούνται στις γειτονιές και τα σούπερ μάρκετ ξυπνούν μνήμες από τη δυσάρεστη εποχή των μνημονίων. Περιλαμβάνουν αντικλεπτικά μπουκάλια με λάδι, μισοάδεια καλάθια, αγορά μικρών ποσοτήτων κρέατος και γκρίνια στις πολυκατοικίες για το εάν θα προμηθευθούν ή όχι πετρέλαιο για το χειμώνα.
Τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στο πορτοφόλι των καταναλωτών με την έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) να καταδεικνύει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι τιμές των πιο βασικών τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς, καθιστώντας τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ δύσκολη. Η ευρωπαϊκή έρευνα για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων δείχνει ότι, όταν λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών μειώθηκε φέτος σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων τονίζει ακόμη πως οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί και τα πραγματικά κέρδη έχουν αυξηθεί σε εννέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας, οι πραγματικοί μισθοί εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά -0,2% και τα πραγματικά κέρδη κατά +5,5%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας