Οι ιστορικές οφειλές του Ερντογάν και της Τουρκίας
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
“Δεν χρωστάμε στο Ισραήλ, δε συμμετείχαμε στο Ολοκαύτωμα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στον εμβρόντητο Γερμανό Καγκελάριο. Φυσικά, αν θελήσουμε να αναφερθούμε σε ιστορικές οφειλές, η Τουρκία θα βγει καταχρεωμένη από αυτή τη διαδικασία. Χρωστά σε Αρμένιους, σε Κούρδους, σε Έλληνες.
Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στη Γάζα τον κατέστησε ηγέτη του σουνιτικού ισλαμιστικού κινήματος. Ο αντισημιτισμός αποτελεί προσβολή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά γι’ αυτόν είναι τίτλος τιμής. Η πολιτισμική σύγχυση χωρίζει την Τουρκία του Ερντογάν από την Ευρώπη.
Με την αντισημιτική του στάση απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα – ας μην ξεχνάμε τι είπε για την καταστροφή του Ισραήλ – ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε ένα επικίνδυνο και περιπετειώδες βήμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με την επαίσχυντη στάση του απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό το “παράπτωμα” έθεσε υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στα βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Παρόμοια ερωτήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν, αλλά τώρα η επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας αφορά την ασφάλεια των δυτικών χωρών, ιδίως των στρατηγικών εταίρων των ΗΠΑ. Ισραήλ Η εχθρική στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ θα κλιμακωθεί καθώς θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λόγο στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Τούρκος πρόεδρος; προτίμησε να γίνει από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος μέσω της αντισημιτικής διαμάχης. Δεν θα υπάρξει καμία ισραηλινή κυβέρνηση που θα κάνει τον Ερντογάν συνδιαχειριστή των εξελίξεων ή έναν από τους βασικούς παίκτες της ευρύτερης περιοχής.
Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον είναι σκόπιμο να χορηγήσει η Ελλάδα στην Τουρκία πιστοποιητικό καλής διαγωγής υπό αυτές τις συνθήκες. Και τούτο διότι, αντικειμενικά μιλώντας, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Φυσικά, ελπίζουμε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι το ίδιο ήρεμες όπως ήταν τους τελευταίους εννέα μήνες, αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.
Αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας είναι τακτικές και όχι στρατηγικές. Για λόγους που οφείλονται στη διεθνή κατάσταση, ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στη χώρα μας. Το Αιγαίο μπορεί να περιμένει μπροστά στο όραμά του για ένα αποκατεστημένο χαλιφάτο. Η ρητορική και οι απειλές κατά της Ελλάδας δεν θα συγκινήσουν τον μουσουλμανικό κόσμο.
Εξάλλου, τώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο ισχυρά λόμπι στις ΗΠΑ – το εβραϊκό και το αρμενικό λόμπι. Δεν θα ήθελε να έχει ένα ελληνικό λόμπι. Είναι πιθανό ο Τούρκος Πρόεδρος να έρθει στην Αθήνα φορώντας μια ειρηνική μάσκα, μιλώντας χαμηλόφωνα, χωρίς μαστίγια και κρατώντας μόνο καρότα. Το σημαντικό είναι να μην παρασυρθούμε. Ως αναθεωρητική δύναμη, η Τουρκία είναι επιθετική και επεκτατική προς όλες τις κατευθύνσεις. Βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η ιστορία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας