Πολιτική

Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για Κασιδιάρη και Σπαρτιάτες

Οι Σπαρτιάτες είναι αντιμέτωποι ακόμη και με έκπτωση του βουλευτικού αξιώματός τους.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου να άρει την ασυλία 11 βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατων άνοιξε τον δρόμο για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για σοβαρές κατηγορίες, όχι μόνο ποινικές αλλά και πολιτικές, ότι παραπλάνησαν το εκλογικό σώμα. Και αυτό γιατί σε έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ότι ήταν υποψήφιοι Σπαρτιάτες και εξελέγησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά στην πραγματικότητα υποκινήθηκαν και ελέγχθηκαν από τον Ηλία Κασιδιάρη. 

Οι εξηγήσεις των έντεκα βουλευτών εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί ως ύποπτος, πέραν των έντεκα βουλευτών, και ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. 

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η κλήτευση του Κασιδιάρη ήταν αυτονόητη, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που δείχνουν ότι ο Κασιδιάρης είχε συναντήσεις και επαφές με υποψηφίους των Σπαρτιατών στη φυλακή, καθώς και με βουλευτές της εποχής. Πράγματι, υπάρχουν στοιχεία στη δικογραφία ότι ο Χαράλαμπος Κατσιβάρδας, ένας από τους βουλευτές, συναντήθηκε με τον Ηλία Κασιδιάρη στη φυλακή δύο φορές κατά την προεκλογική περίοδο.

Ευθύνες ποινικού χαρακτήρα προέκυψαν για το κόμμα των Σπαρτιατών από τον Βασίλη Στίγκα,  ο οποίος φέρεται να “υπονόμευσε” το κόμμα μιλώντας για Greek Mafia και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως “Δον Κορλεόνε”, αναφερόμενος στον σκοτεινό ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη στο kόμμα προέκυψε περίπου δύο μήνες πριν υπονοήσει ότι ήταν μέλος του κόμματος. Οι ισχυρισμοί του Β. Στίγκα προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ανέκρινε δύο φορές. Ως αποτέλεσμα των εισαγγελικών ερευνών, και οι 11 βουλευτές κλήθηκαν ως ύποπτοι, αλλά ο μόνος που δεν κλήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ήταν ο Βασίλης Στίγκας, ο αρχηγός των Σπαρτιατών που έκανε πρώτος την καταγγελία.

Πέρα από το προφανές πολιτικό και ποινικό ενδιαφέρον που επιφέρει η έρευνα για τους Σπαρτιάτες, η εγκληματική τους εμπλοκή προοιωνίζεται ήδη μια κατάσταση κατά την οποία ενδέχεται να διαγραφούν από τις κοινοβουλευτικές τους θέσεις και να κινηθούν διαδικασίες για την αλλαγή της κοινοβουλευτικής εξουσίας άλλων κομμάτων. Έτσι, ενώ οι εξελίξεις σε ποινικό επίπεδο βασίζονται στην κατηγορία της εξαπάτησης ψηφοφόρων, η οποία προς το παρόν είναι πλημμέλημα, μένει να δούμε αν η διαδικασία έρευνας θα λάβει σοβαρότερο ποινικό χαρακτήρα, δηλαδή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για κακούργημα. Παρόμοιο προηγούμενο έχει ήδη δημιουργηθεί στη Χρυσή Αυγή, όπου η δίωξη είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι συνέπειες της ποινικής εμπλοκής των Σπαρτιατών βουλευτών στα εκλογικά δικαστήρια αναμένεται να είναι σοβαρότερες. Και αυτό διότι έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές σχετικά με τη νομιμότητα της εκλογής τους.

Εδώ, όπως επισημαίνουν διακεκριμένοι νομικοί και δικαστικοί,  αν ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών αποδειχθεί ότι είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι πολύ πιθανό να αποκλειστούν και οι ένδεκα βουλευτές από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν από κάθε άποψη ότι αν διαγραφούν οι βουλευτές, οι έδρες του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες που έχει κερδίσει θα μοιραστούν σε άλλα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, νομικοί και δικαστικοί απορρίπτουν το ενδεχόμενο επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο