Nέα της αγοράς

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κάνει αγωγή στην PepsiCo για πλαστική ρύπανση

«Η ανεύθυνη συσκευασία και το μάρκετινγκ της PepsiCo θέτουν σε κίνδυνο την παροχή νερού στο Μπάφαλο, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Τζέιμς.

Τα πλαστικά σκουπίδια που παράγει η εταιρεία PepsiCo έχουν γίνει μια «επίμονη και επικίνδυνη μορφή πλαστικής ρύπανσης» για τους κατοίκους της λεκάνης απορροής του ποταμού Μπάφαλο στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με μια νέα αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη (15/11).

Η αγωγή που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, είναι μία από τις πρώτες που καταθέτει μια πολιτεία εναντίον ενός μεγάλου παραγωγού πλαστικών. Βασίζεται σε μια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα της Τζέιμς το 2022, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι πλαστικές συσκευασίες της PepsiCo- είναι μακράν ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλλει στην απόφραξη των πλαστικών απορριμμάτων στον ποταμό Μπάφαλο και τους παραποτάμους του. Από σχεδόν 2.000 κομμάτια πλαστικού που συλλέχθηκε σε 13 σημεία κατά μήκος των υδάτινων οδών, τα προϊόντα της PepsiCo αποτελούσαν το 17% αυτών των σκουπιδιών.

Όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα διασπώνται σε μικροσκοπικά θραύσματα- τα μικροπλαστικά– τα οποία καταλήγουν στο νερό του ποταμού Μπάφαλο και στα ψάρια που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα μικροπλαστικά είναι καρκινογόνες και οι ερευνητές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα σωματίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναπαραγωγική δυσλειτουργία και άλλες ασθένειες.

«Η ανεύθυνη συσκευασία και το μάρκετινγκ της PepsiCo θέτουν σε κίνδυνο την παροχή νερού στο Μπάφαλο, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Τζέιμς.

Σύμφωνα με την αγωγή, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας θα πρέπει να απαιτήσει από την PepsiCo να μειώσει την ποσότητα των πλαστικών συσκευασιών που εισέρχονται στον ποταμό Μπάφαλο και να αποκαταστήσει τη ρύπανση που έχει ήδη συμβεί. Στην αγωγή αναφέρεται επίσης η νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. Παρόλο που η PepsiCo γνωρίζει εδώ και καιρό τους κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία που ενέχουν τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, η PepsiCo έχει αποκρύψει αυτούς τους κινδύνους από τους καταναλωτές– εν μέρει, προωθώντας την ανακύκλωση πλαστικών και την υπόσχεση μιας «κυκλικής οικονομίας», στην οποία τα πλαστικά προϊόντα μπορούν να ανακυκλώνονται εσαεί αντί να μετατρέπονται σε απόβλητα.

Τα περισσότερα πλαστικά -συμπεριλαμβανομένων όλων των περιτυλιγμάτων των σνακ της PepsiCo- δεν ανακυκλώνονται. Σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 5% των πλαστικών μετατρέπεται σε νέα προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, η PepsiCo έχει επανειλημμένα χάσει ή αποτύχει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους δικούς της στόχους για τη μείωση των πλαστικών και τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού. Πρόσφατα, η εταιρεία ανέφερε αύξηση 11% στη χρήση παρθένου πλαστικού μεταξύ 2020 και 2022, παρά τη δέσμευσή της να μειώσει το παρθένο πλαστικό κατά 20% μέχρι το 2030. Μεταξύ 2018 και 2022, ανέφερε επίσης μείωση του κλάσματος των πλαστικών συσκευασιών της που ήταν επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή λιπασματοποιήσιμες.

Εκπρόσωπος της PepsiCo δήλωσε ότι η εταιρεία «αντιμετωπίζει σοβαρά τη μείωση του πλαστικού και την αποτελεσματική ανακύκλωση».

«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα και απαιτεί τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, επιχειρήσεων, δήμων, παρόχων υπηρεσιών μείωσης αποβλήτων, κοινοτικών ηγετών και καταναλωτών», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με έναν εθνικό έλεγχο απορριμμάτων που συντονίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Break Free From Plastic Pollution, η PepsiCo βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιρειών που δημιουργούν τα περισσότερα κομμάτια πλαστικού κάθε χρόνο από το 2018.

Η αγωγή της πολιτείας της Νέας Υόρκης επιδιώκει να απαιτήσει από την PepsiCo να επισυνάψει προειδοποιητική ετικέτα σε όλα τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που πωλούνται στην περιοχή του Μπάφαλο, αναφέροντας τους κινδύνους των πλαστικών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ζητά επίσης αστικές κυρώσεις, επιστροφή των κερδών που αποκόμισε από πωλήσεις στην περιοχή του Μπάφαλο, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την προστασία των καταναλωτών.

Η Ρέιτσελ Καράσικ, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο Nicholas του Πανεπιστημίου Ντιουκ για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και την Αειφορία, δήλωσε ότι εάν η εταιρεία τελικά χάσει την υπόθεση θα αναγκαστεί ενδεχομένως να επενδύσει σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης πλαστικού σε όλη την περιοχή του Μπάφαλο. Η Καράσικ δήλωσε επίσης ότι η δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να αποφέρει χρηματοδότηση για δραστηριότητες καθαρισμού και συλλογής πλαστικών.

ΠΗΓΗ: Fast Company

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο