Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την Τρίτη ανακοίνωσε μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων δεν θα αυξηθούν, καθώς και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κυρίως για να ευνοηθούν οι συνεπείς αυτοαπασχολούμενοι φορείς. Τα δύο αυτά μέτρα προορίζονται να αποτελέσουν παραδείγματα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέλλον.
Τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως το “πακέτο” των 352 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα αποσυρθούν ουσιαστικά ή θα μειωθούν σημαντικά από το νέο οικονομικό έτος και μετά, για να αντικατασταθούν από πολιτικές μόνιμου χαρακτήρα, όποτε διατεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Ήδη μάλιστα έχουν γίνει οι επιλογές και για τα επόμενα μέτρα: η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι το πρώτο (προϋποθέτει βέβαια ότι θα πάνε όλα καλά με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το δεύτερο (σ.σ. προς το παρόν έχει δρομολογηθεί για το 2025 αν και υπάρχει πλέον αποδεδειγμένη πρόθεση να έρχονται τα μέτρα πιο μπροστά εφόσον βρίσκεται ο δημοσιονομικός χώρος).
Μια βασική αλλαγή πολιτικής από το νέο οικονομικό έτος θα είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όπως φάνηκε στον προϋπολογισμό, ο πήχης της είσπραξης θα τεθεί ψηλά, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στην αύξηση των εσόδων τόσο από τον φόρο εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων όσο και από τη μείωση του κενού στον ΦΠΑ. Οι προβλέψεις που θα γίνουν θα είναι συντηρητικές, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποδείξει ότι προτιμά να κάνει πιο συντηρητικές προβλέψεις και να υπολείπεται αυτών που τελικά προκύπτουν, παρά να έχει δημοσιονομικό κενό.
Αυτό που δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί και γνωστοποιείται σήμερα είναι η οριστικοποίηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τουρισμό και τις συγκοινωνίες. Φαίνεται ότι έχει βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για την επέκταση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή. Μάλιστα, η εφαρμογή του μειωμένου φορολογικού συντελεστή θα μονιμοποιηθεί, αξιοποιώντας τους οικονομικούς πόρους από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Τελικά, το νέο φορολογικό καθεστώς θα αποφέρει περίπου 600 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Οι επιχειρηματικοί φόροι δεν θα χρειαστεί να είναι τόσο υψηλοί όσο 150 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και, εκτός απροόπτου, για τον ΦΠΑ.