Ομάδα Αχτσιόγλου: Τα κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης μέρας
Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου: "Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α' του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις", Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ήταν η τηλεδιάσκεψη που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία, και από την αρχή έγινε σαφές ότι θα ήταν μια διαβούλευση και όχι μια απόφαση. Η συζήτηση ήταν μακρά, έντονη και με αποχρώσεις, αλλά υπήρχε ένας βασικός κοινός παρονομαστής: η ομάδα με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου, το μπλοκ γύρω της και ο πυρήνας των λεγόμενων Έξι συν Έξι θα έπρεπε να συντονίσουν μια πορεία μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Το όριο είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (9-10 Δεκεμβρίου), αλλά αν κάποιος γνωρίζει λίγα πράγματα για τη διάσπαση, ο δρόμος προς αυτήν είναι μακρύς και οι κινήσεις από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη και του ίδιου του επιτελείου του είναι αναμενόμενες.
Τα ερωτήματα είναι πλέον πέραν της εν λόγω τηλεσύσκεψης του εν λόγω ρεύματος- που είχε συμμετοχή περί των 900 ανθρώπων, στελεχών της Νεολαίας, συνδικαλιστών, καλλιτεχνών και βέβαια των βουλευτών- τριών που θα ακολουθήσουν την ρήξη.
Πρώτον, πότε θα αποχωρήσουν από το κόμμα και ο κοινοβουλευτικός παράγοντας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ομάδα Αχτσιόγλου ελέγχει επτά με εννέα βουλευτές, ενώ αν προστεθούν και οι δύο ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέλκα), τότε η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα αποτελείται από 10-11 βουλευτές.
Δεύτερον, ποια τα βήματα των αποχωρησάντων. Και η Ομπρέλα και το μπλοκ Αχτσιόγλου μέτρησαν το στοιχείο της δημοσκόπησης της Opinion Poll. Σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσαν δυνητικά να ψηφίσουν ένα καθαρά αριστερό κόμμα το οποίο θα ιδρυόταν από στελέχη που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 54% δηλώνει ότι θα μπορούσε ή μάλλον θα μπορούσε, ενώ το 41% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι».
Πάντως, υπήρξε σκεπτικισμός από ορισμένους από το “6 συν 6” που δεν ενέκριναν τη στάση ορισμένων στελεχών της Ομπρέλας, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της οκτάωρης τηλεδιάσκεψης της Κυριακής.
Υπάρχει επίσης ένα τρίτο ερώτημα: με ποιον βαθμό έντασης και πειστικότητας θα διατηρήσει ή θα επικαιροποιήσει το κάθε στρατόπεδο την αφήγηση και τα σχέδια της κυβερνώσας αριστεράς (αυτό έχουν υποστηρίξει ανώτερα στελέχη των Έξι συν Έξι, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης);
Τέταρτο ερώτημα: Η στρατηγική του ΚΚΕ είναι να “απεμπλακούν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ το ΠΑΣΟΚ τα κάνει όλα αυτά υπό το πρίσμα και υπό την πίεση των δύο δημοσκοπήσεων στις οποίες ήρθε δεύτερο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Η πέμπτη ερώτηση αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη. Θα ενσωματώσει τους κραδασμούς με όρους νέου στελεχιακού και κοινοβουλευτικού οδικού χάρτη και αναδιοργάνωσης ή μήπως η όλη κρίση είναι περισσότερο εργαλειακή από ό,τι ζυγίζουν σήμερα τα έμπειρα στελέχη που τον στηρίζουν;
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας