Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ και η πρόκληση της διεύρυνσης

Το ΠΑΣΟΚ και η πρόκληση της διεύρυνσης

Πηγή Φωτογραφίας: [365139] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το στοίχημα της διεύρυνσης.

Το πρώτο γεγονός, που κάνει το ΠΑΣΟΚ να χαμογελάει (και είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έγινε σε καλό και ευχάριστο κλίμα), είναι ότι σε τρεις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα, μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια.

Αν η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωστρέφεια αποδειχθούν μη αναστρέψιμες, η Χαριλάου Τρικούπη αναπόφευκτα θα γίνει υποδοχέας στελεχών και ψηφοφόρων. Και υπήρξε συζήτηση μεταξύ των στελεχών για το θέμα αυτό, που μεταφράζεται κυρίως ως προς το “πώς και ποιους θα υποδεχθούμε”.

«Καλώ κάθε προοδευτικό άνθρωπο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να υπάρξει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Όχι ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, ναι στον δύσκολο αναγεννησιακό δρόμο των κοινωνικών συνεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Αριστερά, η Οικολογία, ο αδύναμος λαός και η μεσαία τάξη, σε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία».

Οι προσεχείς κινήσεις

Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οι συζητήσεις είχαν επικεντρωθεί όχι μόνο στο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, αλλά και στο πώς θα προσεγγιστεί η ευρύτερη κεντροαριστερή κοινωνική βάση, στις παλιές συγκρούσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στη ΝΔ, αφήνοντας προσωπικές και πολιτικές δυσαρέσκειες, στα στελέχη του κόμματος και στην οργάνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Οι αρμόδιοι φάνηκαν λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο επιστροφής. Σε γενικές γραμμές, υπήρξε συμφωνία στην πεποίθηση ότι δεν θα έπρεπε να προσκληθούν πίσω κομματικά στελέχη που είχαν βλάψει ή προσβάλει με κάποιο τρόπο το κόμμα και εξακολουθούσαν να είναι “κόκκινο πανί”. Εκτός από τα διαφορετικά επίπεδα ευελιξίας, διέφεραν επίσης σε ό,τι αφορά τις πτυχές του επαναπατρισμού, δηλαδή αν αυτός θα έπρεπε να γίνει από τα αριστερά ή τα δεξιά.

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή τόνισε πως «δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση η διεύρυνση με επαναφορά στελεχών (ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ) και μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές (…) Απαιτείται διεύρυνση της κοινωνικής βάσης και όχι σύσταση μηχανισμού “face control”, για μία επικοινωνιακού τύπου διεύρυνση». 

Ο Μανώλης Όθωνας έθεσε επίσης το ζήτημα της οργανωτικής λειτουργίας, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Μίλησε για ριζικές αλλαγές στο κομματικό μοντέλο, όπως η δημιουργία οριζόντιων δικτύων με θεματικές πρωτοβουλίες (ζητώντας την ενεργοποίηση του Ινστιτούτου In Social), καθώς και για “οργανωμένη συζήτηση στο πλαίσιο της οργανωτικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του κόμματος” με στόχο τον συνεκτικό πολιτικό σχεδιασμό.

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας έθεσε επίσης το θέμα των πιο τακτικών συνεδριάσεων και συλλογικών διαδικασιών, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε μια σειρά δράσεων για όλο το 2024 με αφορμή την 50ή επέτειο του ΠΑΣΟΚ. Σε οργανωτικό επίπεδο, η Αφροδίτη Παπαθανάση έκανε έναν απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών, μιλώντας για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των δράσεων και την επιλογή των υποψηφίων, επισημαίνοντας το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments