Χαβιέρ Μιλέι: Ανατρέπει τις ισορροπίες σε Λ. Αμερική και BRICS
Πηγή Φωτογραφίας: Aljazeera.com
Σχεδόν ένας στους δύο Αργεντινούς αποφάσισε να δοκιμάσει τη “θεραπεία σοκ” που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος στην προεκλογική του εκστρατεία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Δεδομένου ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις αρκετά επώδυνες για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με το 40% του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, τριψήφια ποσοστά πληθωρισμού γύρω στο 143%, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 180% μέχρι το τέλος του έτους, ανελέητη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τεράστια εξωτερική χρηματοδότηση ύψους 44 δισ. ευρώ. Μετά από χρόνια μείωσης του βιοτικού επιπέδου λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει την Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, προφανώς του δολαρίου, οι Αργεντινοί αποφάσισαν να “αλλάξουν” αυτή τη συνταγή και να “βουτήξουν στο άγνωστο”.
Εξάλλου, οι περονιστικές και δεξιές φιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες κατέφευγαν στην εκτύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών δαπανών, καθυστέρησαν, τροφοδότησαν τον πληθωρισμό και αύξησαν μόνο το εθνικό χρέος μέσω του μεγάλου δανεισμού. Επίσης, περιόρισε σημαντικά την πρόσβαση σε δολάρια, γεγονός που δημιούργησε μια τεράστια μαύρη αγορά για το αμερικανικό νόμισμα και οδήγησε σε σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του πέσο.
Το γεγονός ότι ο Χαβιέρ Μιλέι εξασφάλισε την υποστήριξη τμημάτων της “κλασικής” δεξιάς μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν ότι το πολιτικό του πρόγραμμα, το οποίο σε πολλά σημεία μοιάζει με το γούστο και τον λαϊκισμό του Ντόναλντ Τραμπ – απαγόρευση των αμβλώσεων, χαλάρωση των νόμων περί οπλοκατοχής, ακραία ρητορική κατά της “ελίτ” κ.λπ. – θα μπορούσε, φευ, να οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη.
Επιπλέον, η Αργεντινή δεν θα ενταχθεί στους BRICS. Οι κοινές συνεργασίες με την Κίνα και τη Βραζιλία θα σταματήσουν, παρά το γεγονός ότι είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Αργεντινής, καθώς η χώρα σκοπεύει να παραμείνει στο εμπορικό μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής.
Για τον αναδυόμενο οικονομικό συνασπισμό της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, η Αργεντινή ήταν μία από τις έξι χώρες που προσκλήθηκαν να γίνουν νέα μέλη στη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου στη Νότια Αφρική. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των πέντε χωρών που προσκλήθηκαν να ενταχθούν στις BRICS στη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου.
Επισημαίνεται, τέλος, πως η Κίνα, η οποία τον περασμένο μήνα χορήγησε δάνειο ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή για να στηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο Σέρτζιο Μάσα, πρέπει να απογοητεύτηκε από την κίνηση αυτή. Η Αργεντινή αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το δικό της μέλλον στη Λατινική Αμερική και βασικό πεδίο μάχης στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας