Policy Briefs

Ε.Ε.: Συγχαίρει τον Χαβιέρ Μιλέι και ελπίζει σε συνεργασία

Ε.Ε.: Συγχαίρει τον Χαβιέρ Μιλέι και ελπίζει σε συνεργασία

Πηγή Φωτογραφίας: Lemonde.fr

Συγχαρητήρια απέστειλε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έστειλε τα « συγχαρητήρια  » του στον υπερφιλελεύθερο Χαβιέ Μιλέι για την εκλογή του ως προέδρου της Αργεντινής, καλώντας για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της χώρας της Νότιας Αμερικής, ενός « στενού εταίρου  ».

« Ο λαός της Αργεντινής μίλησε σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές […]. Ευχαριστώ τον [σημερινό πρόεδρο] Alberto Fernandez για την εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και ανυπομονώ να συνεχίσω αυτή τη συνεργασία προς όφελος του λαού μας », είπε στο X.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, συνεχάρη επίσης τον Javier Milei και τόνισε τη « στενή, εποικοδομητική και εκτεταμένη σχέση  » μεταξύ της ΕΕ και της Αργεντινής, « βασισμένη σε κοινές αξίες  ».

« Η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο, μπορεί να βασιστεί στην περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης από την ΕΕ για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για τις κοινωνίες μας, μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Mercosur το συντομότερο δυνατό  . », είπε σε δελτίο τύπου.

Ο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως « αναρχοκαπιταλιστής  », έχει υποστηρίξει την « εξάλειψη  » της Mercosur, αποκαλώντας την κοινή αγορά μεταξύ Βραζιλίας, Αργεντινής, Ουρουγουάης και Παραγουάης « ελαττωμένη τελωνειακή ένωση  ».

Ερωτηθείς για τις συνέπειες της εκλογής του κ. Milei στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Mercosur, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απλώς ανέφερε ότι οι τρέχουσες συζητήσεις ήταν «πολύ εποικοδομητικές» και ότι η ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία είχε στόχο να τις ολοκληρώσει για να βρει ένας συμβιβασμός « πριν από το τέλος του έτους ».

Η ΕΕ και η Mercosur συνήψαν εμπορική συμφωνία το 2019, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων, αλλά δεν επικυρώθηκε λόγω ιδίως των ευρωπαϊκών ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ιδίως της Βραζιλίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments