Δημοσκοπήσεις: Οι πολίτες επιλέγουν με κριτήριο το μικρότερο κακό
Πηγή Φωτογραφίας: Europe1.fr
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν και μια βαθιά αντίφαση, που φαίνεται ότι βιώνουν οι πολίτες και αντανακλά στις απαντήσεις, που δίνουν.
Η υποστήριξη προς κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται μεταξύ 36% και 38% σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην ουσία σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, όμως, χτυπούν τα πρώτα “καμπανάκια” σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της κυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, το 40,2% των ερωτηθέντων είναι “καθόλου ικανοποιημένο” από την κυβέρνηση, το 29,8% “λίγο ικανοποιημένο”, το 23,2% “αρκετά ικανοποιημένο” και μόλις το 5,1% “ικανοποιημένο”.
Στην ίδια έρευνα, η ακρίβεια αναδείχθηκε ως μείζον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, με ποσοστό 61,1% των ερωτηθέντων. Στην αντίστοιχη έρευνα της GPO, σχεδόν έξι στους δέκα, ή 58,8%, πιστεύουν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ALCO, το 67% δηλώνει ότι ανησυχεί “πολύ” ή “αρκετά” για το χειμώνα και τη θέρμανση, ενώ η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν πιστεύει τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα έρθει η απεξάρτηση από το πετρέλαιο το επόμενο διάστημα.
Πιο εμφατικό στοιχείο, που προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες, απαντούν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές αγαθών ή έχουν αλλάξει τρόπο ζωής, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.
Από τη μία πλευρά, οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Από την άλλη, οι ίδιοι πολίτες, σε συντριπτική πλειοψηφία, κρίνουν αρνητικά την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά του έχουν πέσει κατακόρυφα.
Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ περνάει στη δεύτερη θέση, αλλά χωρίς να δείχνει τη δυναμική που αναμενόταν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι το κόμμα του δεν θέλει να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ανταγωνιστεί τη Νέα Δημοκρατία. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μικρά και μεγάλα, δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργεί στη δίνη των παραιτήσεων και των εσωκομματικών αναταραχών, η απάντηση είναι προφανής. Για το ΠΑΣΟΚ, ίσως πρέπει να αναζητηθεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή είναι σαφές για την πλειοψηφία των πολιτών ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια πειστική αντιπρόταση, ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που να τους πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ότι δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Πολύ απλά, η έλλειψη κυβερνησιμότητας σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι θα επιμείνουν στις επιλογές που έκαναν τον Ιούνιο και θα αξιολογήσουν την κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά που καταγράφονται στην τυπική ερώτηση “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό”. Το 37% των ερωτηθέντων απάντησε Κυριάκο Μητσοτάκη, το 30% απάντησε “κανέναν”, μόλις το 8% απάντησε Στέφανο Κασσελάκη και το 7% Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος βρέθηκαν πολύ κοντά με 6%.
Αυτή η πτυχή της κοινής γνώμης φέρνει τα ζητήματα της καθημερινότητας στο προσκήνιο για το κυβερνητικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη αυτή τη στιγμή. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει τις παρεμβάσεις που γίνονται για τη μείωση των τιμών των προϊόντων, προσπαθεί να επικοινωνήσει και τις θετικές πτυχές των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η λειτουργία του gov.gr.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας