Διεθνή

Όσα προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Όσα προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από παλαιστινιακές ισλαμιστικές ομάδες με αντάλλαγμα την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων.

“Η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου λίγο πριν τις 4 σήμερα τα ξημερώματα.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 απαχθέντων (γυναικών και παιδιών), οι οποίοι θα απελευθερωθούν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα σταματήσουν οι  Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, “για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται, η περίοδος αναστολής των μαχών θα παρατείνεται για άλλη μια ημέρα”.

Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 50 γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε τετραήμερη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ δεν θα μπορεί να επιτεθεί ή να συλλάβει στη Γάζα. Πρόσθεσαν ότι η εναέρια κυκλοφορία θα ανασταλεί στη νότια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και για έξι ώρες καθημερινά στο βόρειο τμήμα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαιώνει το γεγονός και εκδίδει  σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η έναρξη της κατάπαυσης του πυρός θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών και θα διαρκέσει για τέσσερις ημέρες» προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα παράτασής της.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει.

“Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς, της επιστροφής όλων των ομήρων και της εγγύησης ότι η απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα θα σταματήσει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments