Πολιτική

Η κεντροαριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η κεντροαριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός παραμένει ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά στα αριστερά της ΝΔ οι διεργασίες εντείνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός και απολαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών από τους αντιπάλους του. Η ηγεμονία του στο πολιτικό προσωπικό είναι αδιαμφισβήτητη, σταθερή και διαρκής.

Η Νέα Δημοκρατία, με τον υψηλό βαθμό συνοχής των ψηφοφόρων της, κυριαρχεί στη συσχέτιση μεταξύ των κομμάτων και διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη την εκλογική της επιρροή. Η εικόνα ενός ισχυρού κυβερνώντος κόμματος έναντι μιας διχασμένης αντιπολίτευσης δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει σημάδια απειλής και παραμένει μια αμετάβλητη πολιτική κατάσταση.

Η βασική υπόσχεση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητείται από την πλειοψηφία των πολιτών και από τους μισούς σχεδόν από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Οι αρχικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ από τον νέο Πρόεδρο φαίνεται ότι διαψεύδονται. Η δημοτικότητά του είναι σχετικά χαμηλή και η ικανοποίηση από τα πρώτα του σχέδια χαμηλή. Ειδικότερα, η ερώτηση “Ποιον πολιτικό ηγέτη εμπιστεύεστε περισσότερο;” ο Στέφανος Κασσελάκης υποστηρίζεται από το 6% – 7% των ερωτηθέντων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας, ενώ ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αισθητές αμφιβολίες και ενστάσεις για τον χαρακτήρα και τις επιλογές του Κασσελάκη. Όσον αφορά την αποχώρηση της “Ομπρέλας”, η μεγαλύτερη πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτή θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές ότι η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βελτίωσε την εικόνα ή την επιρροή του κόμματος, η οποία βρίσκεται σε πτωτική τροχιά εν μέσω εσωκομματικών αναταραχών- η προσέλευση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με στατιστικά σημαντικές εκροές προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδίως από το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ .

Η προβληματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια ιστορική ανατροπή. Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, από τον Μάιο του 2012, η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως το δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, αν και με μικρότερο στατιστικό περιθώριο σφάλματος από τον τρίτο ΣΥΡΙΖΑ. Η καταγραφή αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι το διακύβευμα για το δεύτερο κόμμα είναι ανοιχτό και μπορεί να παραμείνει ανοιχτό- η έκβαση της μάχης για τη δεύτερη θέση θα εξαρτηθεί τόσο από τα επακόλουθα της εσωκομματικής αντιπαλότητας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική κούρσα όσο και από το αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτή την πολιτική ευκαιρία.

Προς το παρόν η ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι ακόμη μακριά και η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αντιμέτωπη μόνο με τον εαυτό της και τα προβλήματα μιας δύσκολης καθημερινότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments