Διεθνή

Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: Aljazeera.com

Ποια θέματα καθυστερούν την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη.

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάπαυση του πυρός θα άρχιζε σήμερα στις 10 το πρωί. Ωστόσο, τα δεδομένα για την πρώτη αποκλιμάκωση μετά από έξι εβδομάδες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς άλλαξαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, Γ. Χανέγκμπι, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν πριν από την Παρασκευή. Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Χανέγκμπι πρόσθεσε ότι “οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων έχουν σημειώσει πρόοδο και συνεχίζονται”.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα αίτια αυτής της νέας εξέλιξης στο θρίλερ της απελευθέρωσης των ομήρων είναι ανάμεικτες. Από τη μία πλευρά, ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αποτυχία της Χαμάς να επικυρώσει τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών. Από την άλλη, υπάρχουν αναφορές ότι παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν έχουν δώσει στο Ισραήλ τον κατάλογο των ομήρων που έπρεπε να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα της συμφωνίας.

Σύμφωνα ωστόσο με το BBC, που επικαλείται πηγή εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ, η καθυστέρηση οφείλεται σε ζητήματα ήσσονος σημασίας τα οποία, όμως, πρέπει να διευθετηθούν εντός της ημέρας. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας ενδέχεται να ξεκινήσει, τελικά, την Παρασκευή.

Η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τις οικογένειες περίπου 240 ομήρων. Επί 48 ημέρες ζούσαν με φόβο και αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Αφού δόθηκε το πράσινο φως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι καρδιές των συγγενών και των φίλων των απαχθέντων άρχισαν να χτυπούν δυνατά από τον φόβο ότι κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές χαρακτήρισαν τη συμφωνία εύθραυστη, η οποία εγκρίθηκε χωρίς εγγυήσεις από τις δύο πλευρές, οι οποίες δεν εμπιστεύονται η μία την άλλη. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, μια καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης των 50 ομήρων θα ισοδυναμούσε με καθυστέρηση στην έναρξη της τετραήμερης εκεχειρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments