Nέα της αγοράς

Societe Generale: Ανθεκτική αλλά αδύναμη η παγκόσμια οικονομία το 2024

Societe Generale: Ανθεκτική αλλά αδύναμη η παγκόσμια οικονομία το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,«Ανθεκτική αλλά αδύναμη» είναι η φράση που χρησιμοποιεί η Societe Generale για να περιγράψει την παγκόσμια οικονομία το 2024. Ο

«Ανθεκτική αλλά αδύναμη» είναι η φράση που χρησιμοποιεί η Societe Generale για να περιγράψει την παγκόσμια οικονομία το 2024.

«Ανθεκτική αλλά αδύναμη» είναι η φράση που χρησιμοποιεί η Societe Generale για να περιγράψει την παγκόσμια οικονομία το 2024. Οι προβλέψεις του γαλλικού επενδυτικού οίκου μιλούν για ανάπτυξη ασθενέστερη σε σχέση με το 2023, καθώς η πολυσυζητημένη ύφεση των ΗΠΑ θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο 2024, αν και θα είναι ρηχή και σύντομη.

Οι καθυστερημένες επιπτώσεις από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όχι μόνο από τη Fed, αλλά και η εκτίναξη στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να σπρώξουν τις ΗΠΑ σε ύφεση κατά το 2ο με 3ο τρίμηνο του έτους.

Η Societe Generale περιμένει περαιτέρω πλήγμα στην αγορά κατοικίας και στους κλάδους που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και επιδείνωση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Societe Generale: Ανθεκτική αλλά αδύναμη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ύφεση στις ΗΠΑ-1

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά, από τους  φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2,4% στο 0,9% το 2024. Αυτό από μόνο του θα μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, εκτιμούν οι αναλυτές.

Επιβράδυνση περιμένει η Societe Generale και στην Κίνα, παρότι τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2023 εξέπληξαν θετικά και οι προβλέψεις της αναβαθμίστηκαν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2023 και το 2024. Οι εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για ανάπτυξη 5,3% στην Κίνα φέτος και 4,5% το 2024, κάτι που θα μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ακόμα.

Η Ευρωζώνη θα κάνει λίγα για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, υπολογίζει ο οίκος. Η πρόβλεψη του για το 2024 είναι μόνο λίγο υψηλότερη από εκείνη του 2023, στο 0,8% (από 0,6% φέτος).

Όπως εξηγεί η Societe Generale, ένα βασικός λόγος για την χαμηλή ανάπτυξη των περισσοτέρων ανεπτυγμένων οικονομιών είναι ο πολύ υψηλός βαθμός αξιοποίησης των πόρων, και ειδικά της εργασίας, όπως δείχνουν και τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Αυτό που διαπιστώνουν οι αναλυτές είναι ότι οι επενδύσεις δεν αυξάνονται αρκετά για να καλύψουν την απουσία εργατικών χεριών.

Από την άλλη πλευρά, οι πλήρεις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν φανεί ακόμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SocGen, η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και ο επόμενος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στον Μάιο του 2024. Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή  της έως τον Ιούλιο του 2025, φέρνοντας τελικά τα επιτόκια  στο 2,50-2,75%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης κλείσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, όμως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις πριν από τους τελευταίους μήνες του 2024, το νωρίτερο. Σύμφωνα με την Societe Generale, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν θα πέσει στον στόχο του 2% παρά στα τέλη του 2025, όμως η ΕΚΤ ίσως να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από αυτό.

Πηγή: kathimerini.gr-moneyreview.gr//Κορίνα Σαμάρκου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments