Στη Βουλή κατατέθηκε τα εχθές μεσάνυχτα το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος, συμπεριλαμβάνοντας και τον “Ηρακλή ΙΙΙ” μετά το “πράσινο” φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Οι εγγυήσεις Δημοσίου που περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, χωρίς περιορισμούς ως προς τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ένταξης των “κόκκινων” χαρτοφυλακίων τους. Είναι γνωστό ότι τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια, αλλά και μικρότερες τράπεζες όπως η Συνεταιριστική Ηπείρου, έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να τιτλοποιήσουν NPEs με κρατικές εγγυήσεις.
Με τον νέο “Ηρακλή” κλείνει και η εκκρεμότητα τριών τιτλοποιήσεων συστημικών τραπεζών που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα -μετά το “αγκάθι” που προέκυψε με τη Eurostat υπό την απειλή της εγγραφής των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος. Πρόκειται για την τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, και ) και Sunrise III της Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και την κοινοπρακτική τιτλοποίηση Solar ύψους 1,2 δισ. ευρώ όπου συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες εισάγοντας μια σειρά από υποχρεώσεις και περιορισμούς για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης (servicers) με στόχο την προστασία των δανειοληπτών και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στη διαχείριση ιδιωτικού χρέους.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– Αυστηρές υποχρεώσεις για τους servicers ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με τη δημιουργία -μεταξύ άλλων- ψηφιακής πλατφόρμας τύπου e-banking η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τον προσεχή Μάρτιο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβληθούν οικονομικές ποινές ύψους 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
– Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό με επιπλέον “κούρεμα” έως και 28% στους οφειλέτες, σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται μέσω αυτού και υποχρέωση των πιστωτών να αποδεχτούν τη ρύθμιση που βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Σε περίπτωση που οι πιστωτές απορρίπτουν τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι τα στοιχεία που προσκομίζει ο οφειλέτης για να κριθεί ευάλωτος δεν είναι αληθή, θα φέρουν (οι πιστωτές) την υποχρέωση να το αποδείξουν στα δικαστήρια, προσκομίζοντας στοιχεία που απορρίπτουν αυτά του οφειλέτη.
– Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής πιστώσεων από μη τραπεζικούς οργανισμούς, καθώς και από τους servicers με επέκταση της υφιστάμενης αδειάς τους. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι servicers θα κληθούν να αδειοδοτηθούν εκ νέου από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ανακληθούν οι άδειες όσων παραμένουν ανενεργοί στην ελληνική αγορά.
Πηγή: capital.gr//Βάσω Αγγελέτου
Το σχόλιο σας