Διεθνή

Εκνευρισμός ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας για Σουηδία και F-16

Εκνευρισμός ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας για Σουηδία και F-16

Πηγή Φωτογραφίας: Indyturk.com

Οργισμένες φέρονται οι ΗΠΑ από τη στάση της τουρκικής πλευράς.

Η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη διπρόσωπη πολιτική καθυστέρησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τη μία πλευρά, η Άγκυρα καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας του “όχι” των ΗΠΑ στην αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την άλλη, προσπαθεί να αποφύγει την απόρριψη του Eurofighter από τη Γερμανία, κλείνοντας τα μάτια στη Βρετανία.

Πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι η βαριά ατμόσφαιρα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανέβαλε την ψηφοφορία για περαιτέρω συνομιλίες επί του θέματος. Η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά οι διαβουλεύσεις για το θέμα αναβλήθηκαν.

«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ωριμάσει, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» ανέφερε η εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή. Είχε προηγηθεί η εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Άκτσαπαρ στην Επιτροπή υπέρ της ένταξης της Σουηδίας.

Παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter μετά την αποτυχία που σημειώθηκε με τα F-35. Επικαλούμενη νέες πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η τουρκική εφημερίδα Milliyet ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά των τελευταίων μαχητικών Eurofighter.

Με βάση τη γνωστή τουρκική εφημερίδα, «η διαδικασία για την προμήθεια των F16 βρίσκεται σε εξέλιξη κυρίως για την κάλυψη των αναγκών σε αεροσκάφη της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ οι οποίες παρακολουθούν τη διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε πως “ενώ συνεχίζεται η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F16, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε είναι το Eurofighter. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε άλλη εργασία. Αντιμετωπίζουμε το θέμα των προμηθειών μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι θα βοηθήσει στην άρση των αντιρρήσεων της Γερμανίας για αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη φάση. Το αεροσκάφος που θα αγοράσουμε σίγουρα δεν θα είναι μεταχειρισμένο. Έχουμε ζητήσει να αγοράσουμε το κορυφαίο μοντέλο».

Νωρίτερα, το Reuters ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας  πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα την Πέμπτη για να συζητήσουν το θέμα του Eurofighter.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Typhoon μετά την απόρριψη του αιτήματός της να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments