Λετονία – Φινλανδία: Οι μαζικές εισροές μεταναστών από τη Λευκορωσία είναι μέρος επιθέσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η Φινλανδία και η Λετονία κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι οι μετανάστες που επιδίωξαν να μπουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις χώρες μέσω Λευκορωσίας χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος μιας υβριδικής επίθεσης από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εναντίων τους.
Η Φινλανδία και η Λετονία κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι οι μετανάστες που επιδίωξαν να μπουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις χώρες μέσω Λευκορωσίας χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος μιας υβριδικής επίθεσης από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εναντίων τους.
Η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σίλινα δήλωσε σήμερα (24/11), ότι οι μετανάστες που επιδίωξαν να μπουν πρόσφατα στη χώρα της μέσω Λευκορωσίας χρησιμοποιήθηκαν ως μέρος μιας υβριδικής επίθεσης από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ενάντια στη Λετονία.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί δεν είναι απλά αιτούντες άσυλο. Αυτή είναι μια υβριδική επίθεση από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», δήλωσε η Λετονή πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό της στο Ελσίνκι.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο δήλωσε, ότι μια ασυνήθιστα υψηλή εισροή μεταναστών στη χώρα αυτής της Βαλτικής από τη Ρωσία πρέπει να σταματήσει.
Να σημειωθεί, ότι η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων, που αποτελεί και εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Όρπο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα θέμα υβριδικών επιθέσεων και εθνικής ασφάλειας».
Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, πήρε την απόφαση στις 17/11 να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα στα σύνορα ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε η φινλανδική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η φινλανδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι εξέταζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, εκφράζοντας υποψίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία προσχώρησε στο NATO τον Απρίλιο του 2023.
Η Φινλανδία διαπίστωσε την αύξηση των εισόδων παράτυπων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική, ιδιαίτερα από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε, ότι «Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».
«Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τις επόμενες ημέρες από αυτή τη δήλωση και με συνεχιζόμενες τις εισροές παράτυπων μεταναστών στη Φινλανδία, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν φράκτες στα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία και να κλείσουν τέσσερα από τα εννέα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία απαντώντας στη μαζική είσοδο αιτούντων άσυλο από τα ανατολικά σύνορα της χώρα.
«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε φράκτες για να εμποδίσουμε την είσοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανίτι στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην αλλαγή στη συνοριακή πολιτική της Ρωσίας.
Περί τους 100 αιτούντες άσυλο εισήλθαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι στη Φινλανδία από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Τελικά, η φινλανδική κυβέρνηση κατέληξε να κλείνει όλα τα συνοριακά περάσματα από και προς τη Ρωσία, εκτός από το πλέον βόρειο.
Από την άλλη μεριά, η Λετονία τον Αύγουστο του 2023, αύξησε τις συνοριακές δυνάμεις με Λευκορωσία μετά από 96 απόπειρες παράνομης διέλευσης.
Τον Σεμπτέμβριο προχώρησε στο κλείσιμο ενός από τα δύο σημεία διέλευσης των συνόρων της με τη Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση.
Έναν μήνα μετά, η Λετονία έκλεισε δύο συνοριακά περάσματα ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την είσοδο Ουκρανών πολιτών στο αεροδρόμιο της Μόσχας και σε ένα από τα περάσματά της με τη Λετονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
Τα σημεία ελέγχου Πέντεντζε και Βιεντούλι της Λετονίας «έκλεισαν με επιτυχία», είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόφσκις σε λετονικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί, ότι η Λετονία επέρριψε κατηγορίες στη Ρωσία στις 08/11, σύμφωνα με τις οποίες, αεροσκάφος της πρώτης παραβίασε τον εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος πέταξε πάνω από την επικράτεια του κράτους της Βαλτικής, μέλους της ΕΕ και του NATO. Αφού το αεροσκάφος πέρασε παράνομα τα σύνορα, επέστρεψε στον ρωσικό εναέριο χώρο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το dpa.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρίγα ανακοίνωσε πως κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.
Μετά την παραβίαση «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής για την ασφάλεια της Λετονίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της λετονικής διπλωματίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας