Διεθνή

Σε πλήρη εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

Σε πλήρη εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Theguardian.com

Τηρείται με επιτυχία η συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

Με επιτυχία ακολουθείται η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων. 

Συγκεκριμένα, στο Ισραήλ έφτασαν οι 13 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση για τετραήμερη εκεχειρία. Πρόκειται για γυναίκες και παιδιά που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν την είδηση ότι οι 13 όμηροι εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος.

Οι όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και οδηγήθηκαν στο πέρασμα της Ράφα, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και στη συνέχεια επέστρεψαν με ελικόπτερα στο Ισραήλ. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι Ταϊλανδοί υπήκοοι που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα αφέθηκαν ελεύθεροι. Η απελευθέρωση των υπηκόων της Ταϊλάνδης δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι τακτοποιήθηκαν ως: Χάνα Κατζίρ 77 ετών, Μαργαλίτ Μόζες 77 ετών, Γιάφα Αντέρ 85 ετών, Χάνα Πέρι 79 ετών, Αντίνα Μοσέ 72 ετών, Ντανιέλ Αλόνι 44 ετών και Εμίλια Αλόνι 9 ετών, Ρούθι Μόντερ 78 ετών, Κέρεν Μόντερ 54 ετών, Οχάντ Μόντερ 9 ετών, Αβίβ Ασέρ 2 ετών, Ραζ Ασέρ 5 ετών και Ντορόν Κατζ-Ασέρ 34 ετών.

«Αυτοί που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνουν 13 Ισραηλινούς πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα, επιπλέον 10 πολίτες της Ταϊλάνδης και ένας Φιλιππινέζος», σημείωσε ο Αλ-Ανσαρί στο X/Twitter.

Οι ειδικές δυνάμεις των IDF και οι δυνάμεις της ISA βρίσκονται αυτή τη στιγμή με τους απελευθερωμένους ομήρους. Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε αρχική ιατρική εκτίμηση στο ισραηλινό έδαφος. Θα συνοδεύονται επίσης από στρατιώτες των IDF κατά τη μετάβασή τους σε ισραηλινό νοσοκομείο, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τους απελευθερωμένους ομήρους κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, μαζί με ολόκληρο το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι θα παραμείνουν ενεργοί μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ απέτισε φόρο τιμής στους απελευθερωμένους ομήρους και τις οικογένειές τους, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της άσκησης υπομονής και ευαισθησίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Ισραήλ ανέφερε ότι η υγεία των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα φαίνεται να είναι καλή, μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι – 39 γυναίκες και παιδιά – που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές απελευθερώθηκαν.

Αιγυπτιακές πηγές τόνιαν στο BBC ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρέλαβαν τους Ισραηλινούς ομήρους από τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο στο πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επρόκειτο να τους μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Arish και στη συνέχεια σε μια ισραηλινή στρατιωτική αεροπορική βάση.

Τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τους Ισραηλινούς ομήρους προς τη Ράφα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης, οι Ταϊλανδοί όμηροι πέρασαν στο Ισραήλ μέσω της διάβασης Ράφα και μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Σαμίρ (Asaf Halofeh), νότια του Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Εκεί εξετάστηκαν και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν εκεί για 48 ώρες. Σύμφωνα με αξιωματούχους, όλοι οι Ταϊλανδοί όμηροι είναι άνδρες. Υπάρχει μεγάλη κίνηση στο πέρασμα της Ράφα.

Στρατιώτες της Ισραηλινής Δύναμης Άμυνας και ιατρικό προσωπικό έχουν σπεύσει στο σημείο και περιμένουν να παραλάβουν τους 13 ομήρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments