Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό ενός (ακόμη) προαναγγελθέντος διαζυγίου

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό ενός (ακόμη) προαναγγελθέντος διαζυγίου

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η Ομάδα Αχτσιόγλου εκτός ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτείται νέα κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με την Ομπρέλα.

Παρελθόν αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η Ομάδα Αχτσιόγλου, η οποία πρόκειται να συνεργαστεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με την αριστερή τάση της Ομπρέλας.

Συγκεκριμένα, δύο πρόσωπα, που αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο και την επόμενη ημέρα, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, ενημέρωσαν λίγο μετά τις 10 το πρωί τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για την απόφαση 9 βουλευτών να ανεξαρτητοποιηθούν. Επρόκειτο για τους: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Στην επιστολή αποχώρησης, οι αποσκιρτήσαντες μιλούσαν για την αποσυνθετική κρίση του κόμματος και κατηγορούσαν τον νέο πρόεδρο και την ηγετική του ομάδα ότι αρνούνται να αναγνωρίσουν τα πολιτικά προβλήματα στην περιοχή, επιλέγουν να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό εχθρό και εκφωνούν “απλές, κενές ομιλίες με γενικόλογα συνθήματα”.

Η αποχώρηση εννέα βουλευτών, συν την ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα, ανεβάζει τον αριθμό των μη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε 11. Ο αριθμός αυτός είναι επαρκής για τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, που αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα. Η διαδικασία συγκρότησης νέου κόμματος βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στον Αλέξη Χαρίτση για τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ, ο οποίος δεν ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, αλλά πλέον θεωρείται το καταλληλότερο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος.

Με τον σχηματισμό της, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα αποκτήσει όλα τα προνόμια των άλλων οκτώ κομμάτων που συμμετέχουν σήμερα στο κοινοβούλιο, από την παραχώρηση γραφείων και έκτακτου προσωπικού μέχρι την ομιλία στην ολομέλεια και τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει πλέον με 36 βουλευτές, μόλις 4 επιπλέον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έχει 32 έδρες. 

Ως αντίδραση στην αποσκίρτηση των 9 βουλευτών, στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι με τις αποχωρήσεις κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την επιλογή της βάσης να εκλέξει τον ίδιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης φέρεται να είπε ότι στο Συνέδριο θα κριθούν τα πάντα ενώ αναμένεται να ζητήσει από τους αποχωρήσαντες βουλευτές να επιστρέψουν τις έδρες τους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας», τονίζει η Κουμουνδούρου με αφορμή την «πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία».

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας για τους αποχωρήσαντες σχολίασε πως «δεν είναι αντίπαλοί μας όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίπαλος είναι ο κ. Μητσοτάκης, η ακρίβεια, η φτώχεια. Για όλους τους πολλούς κάνουμε πολιτική, αυτό θέλω να πω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η αποχώρηση είναι λάθος. Προοικονομεί πολιτικές διαφορές οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφωνία εστιάζει στο πρόσωπο του προέδρου, αλλά υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Έπρεπε να γίνει συζήτηση», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Η προσοχή μας και στον προϋπολογισμό θα στραφεί στη δεξιά πολιτική», τόνισε ο Σ. Φάμελλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments