Η νέα σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και από τη Δευτέρα όλα θα αλλάξουν. Η ανθρωπογεωγραφία αλλάζει ριζικά, ειδικά στη Βουλή, όπου η “Ομάδα των Έντεκα” θα παρακολουθεί τους πρώην συναδέλφους της από τα ορεινά καθίσματα πίσω από τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι γεμάτο από διεργασίες, καθώς η νέα Κ.Ο. θα πρέπει να βρει όνομα και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αρχηγός της θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.
Η επόμενη μέρα απασχολεί ιδιαίτερα τους “6+6”, καθώς πρέπει να αφήσουν το πολιτικό τους στίγμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα παραμείνουν ανοιχτοί. Το νέο έργο θα είναι ένα κοινό εγχείρημα. Κι αυτό γιατί τα μάτια τους είναι στραμμένα στην παρουσία τους στη μάχη για τον προϋπολογισμό, που θα είναι το πρώτο σημαντικό και ουσιαστικό τεστ. Θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις επιθυμούν το κόμμα που θα δημιουργηθεί να είναι ευρύτερο από αυτό που θα προκύψει από τα “θραύσματα” του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να διατηρήσει μάλλον χαμηλούς τόνος, κρατώντας τις παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τους αποστάτες εκτός της δημόσιας συζήτησης.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πραγματοποιήθηκε με μόλις 22 μέλη. Οι απουσίες του Νίκου Σκολίνη, του Γιάννη Ραγκούση και του Κωνσταντίνου Βλαχάκη δεν αποτέλεσαν έκπληξη.
Σε κάθε περίπτωση, η παλαιά απαρτία (42 μέλη) δεν θα επιτυγχανόταν, καθώς απουσίαζαν εννέα μέλη της ομάδας “Ομπρέλα”, οκτώ μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Τζουμάκας.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε για τη διάσπαση: «Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης.
Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών».
Τόσο η ροή των γεγονότων όσο και οι ισορροπίες της Κουμουνδούρου έχουν αλλάξει. Η χθεσινή συνάντηση αποκάλυψε για πρώτη φορά ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης.
Στις δηλώσεις των στελεχών του κόμματος, ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος που άσκησε την πιο σκληρή κριτική στην ενδεχόμενη δημιουργία ενός πολιτικού κέντρου. Έκανε λόγο για παρακέντρο ενάντια στις θεσμοθετημένες δομές.
Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι το συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο τον Ιανουάριο και αντιτάχθηκε σθεναρά στην πρόταση του Πάνου Ρήγα να είναι ένα μόνιμο συνέδριο (με τα ίδια μέλη όπως τον Σεπτέμβριο). Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε την άμεση καταδίκη από τον Πρόεδρο της τοξικότητας και των δημοσίων διαφωνιών.
Από την πλευρά του, τέλος, ο Κώστας Ζαχαριάδης στην τοποθέτησή του φέρεται να είπε πως «από την Κυριακή της 21ης Μαΐου βρισκόμαστε σε μια συγκλονιστική περιδίνηση. Έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οι σεισμικές δονήσεις στο χώρο μας επηρεάζουν την πολιτική ζωή στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη και στη χώρα».