SPOTLIGHTS

Παίρνουν ξανά ζωή παλία κτίρια της Αθήνας που δεν υπάρχουν πια

Περισσότερα από 100 μέγαρα στον οδικό άξονα Βασιλίσσης Σοφίας - Ερμού - Σύνταγμα, από το Χίλτον μέχρι την Καπνικαρέα

«Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον, η Σχολή Μακρή, που μετέπειτα έγινε το σχολείο «Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος». Ήταν ένα εξαιρετικό νεοκλασικό μέγαρο με κήπο γνωστό ως οικία Συριώτη – Εμπειρίκου που χτίστηκε από τον Τσίλερ μετά από αίτημα του εφοπλιστή και πολιτικού Λεωνίδα Εμπειρίκου, πατέρα του λογοτέχνη Ανδρέα Εμπειρίκου. Το κτίριο απεικονίστηκε από τον Τσαρούχη και κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ΄60. Το Μέγαρο Κορομηλά, στολίδι της άλλοτε νεοκλασικής πλατείας Συντάγματος, το περίφημο μέγαρο Καλλιγά ένα κτίριο με λογοτεχνική αύρα ή το πανέμορφο μέγαρο Νεγρεπόντη, οικία του αγωνιστή Ανδρέα Λουριώτη που το 1889 χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή κατοικία του διαδόχου Κωνσταντίνου και τελικά κατεδαφίστηκε το 1956, αποτελούν μερικά μόνο δείγματα από έναν άγνωστο κόσμο που ξεδιπλώνεται στα μάτια του κοινού μέσω του In – Athens.

«Στόχος μας ήταν η ανάδειξη της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας και η εμβάθυνση στις αφηγήσεις για τις οδούς και τα κτίριά της. Η περιπλάνηση μέσω της αφήγησης στις επάλληλες πόλεις-αρχαία, νεότερη – σύγχρονη αποτελεί ένα βιωματικό γνωστικό και εκπαιδευτικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης. Τα κτίρια συσχετίζονται άμεσα με τις ιστορίες και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτά αλλά και με τα γεγονότα που καθόρισαν την τύχη κτιρίων και ανθρώπων», λέει η Ειρήνη Γρατσία. Και κάπως έτσι η διαδρομή τους αποκαλύπτει την ιστορία της πόλης.

Για το πρόγραμμα In – Athens εργάστηκαν η Monumenta, η Hermes που ασχολείται με την ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Δίπυλον που μελετά την αρχαία τοπογραφία, ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα, η GET για τη διαχείριση και αξιοποίηση της χωρικής πληροφορίας και η συνεργατική ομάδα Commonspace.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»