SPOTLIGHTS

Ρενέ Χιγκίτα του Netflix: αξίζει να δείτε τον «Τρόπο του Σκορπιού»;

Ρενέ Χιγκίτα του Netflix: αξίζει να δείτε τον «Τρόπο του Σκορπιού»;

Πηγή Φωτογραφίας: Βλέποντας το δημοφιλές καλωδιακό δίκτυο να προσθέτει στη λίστα του τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ για το διάσημο Κολομβιανό πρώην τερματοφύλακα, αναπόφευκτα ονειρευτήκαμε ιστορίες για αποδυτήρια αγώνων, στοιχημα, έριδες μεταξύ παικτών και προπονητών και άλλα πιασάρικα θέματα από το χώρο του ποδοσφαίρου

Το Netflix όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, χαρίζοντας στο κοινό ένα άρτιο ποδοσφαιρικό και κοινωνικό προφίλ, του ανθρώπου που αδικήθηκε όσο λίγοι από την ιστορία του αθλήματος. 

Βλέποντας το δημοφιλές καλωδιακό δίκτυο να προσθέτει στη λίστα του τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ για το διάσημο Κολομβιανό πρώην τερματοφύλακα, αναπόφευκτα ονειρευτήκαμε ιστορίες για αποδυτήρια αγώνων, στοιχημα, έριδες μεταξύ παικτών και προπονητών και άλλα πιασάρικα θέματα από το χώρο του ποδοσφαίρου. Το Netflix όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, χαρίζοντας στο κοινό ένα άρτιο ποδοσφαιρικό και κοινωνικό προφίλ, του ανθρώπου που αδικήθηκε όσο λίγοι από την ιστορία του αθλήματος. 

Γιατί η καριέρα του και η πορεία του ως ένας από τους κορυφαίους του κόσμου σε αυτή τη θέση πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, εξαιτίας των άστοχων επιλογών του στην προσωπική ζωή. Ειδικά στις φιλίες του με αμφιλεγόμενες προσωπικότητες εκτός του χώρου των σπορ. Και ενώ το σκληροπυρηνικό κοινό της μπάλας δεν ξεχνάει τα τρόπαια με τη Νασιονάλ αλλά και τις πορείες με την Εθνική Κολομβίας, ο πολύς κόσμος θα τον έχει χαραγμένο στη μνήμη του ως έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αδίκησε πρώτος αυτός τον εαυτό του. 

Η κάλυψη των γεγονότων

Φαίνεται πως το καλωδιακό κανάλι είναι σε φόρμα τελευταία. Καθώς, μετά το ντοκιμαντέρ για το Beckham, και σε αυτό για το Ρενέ Χιγκίτα κατάφερε να πείσει σημαντικές προσωπικότητες του χώρου να μιλήσουν στην κάμερα. Μαζί φυσικά με τον ίδιο τον πρώην τερματοφύλακα της Εθνικής Κολομβίας, την οικογένειά του, τον Κάρλος Βαλντεράμα, τον Χόρχε Κάμπος και πολλούς ακόμα αστέρες της εποχής. 

Η διήγηση έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κουράζει. Στη χρονολογική παράθεση των γεγονότων έχουμε σφήνες με δράση, από τα χρόνια που το ποδόσφαιρο ήταν πιο σκληρό και λιγότερο ελκυστικό από πλευράς θεάματος. Όσοι όμως έκατσαν στις τηλεοράσεις τους με την ελπίδα να απολαύσουν σκληρά μαρκαρίσματα, γήπεδα ξεραμένα και με μεγάλες λίμνες λάσπης μπροστά στα τέρματα, νοσταλγικές φιγούρες και εμφανίσεις του παρελθόντος, δεν θα απογοητευτούν. 

Πόσο μάλλον οι σημερινοί 40άρηδες +, που έχουν ως πρώτες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις το χορό του Ροζέ Μιλά στο Μουντιάλ του 1990, την αφάνα του Βαλντεράμα να βολτάρει στα γήπεδα ανά την υφήλιο αλλά και τη μετάδοση των ειδήσεων για το θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ. Με τον οποίο ο Χιγκίτα είχε φιλική σχέση, την οποία δεν έκρυψε ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. 

Μπόνους για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους, η υπενθύμιση πως ο Χιγκίτα και το στιλ του υπήρξαν η αιτία για μια τεράστια αλλαγή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο:  την απαγόρευση μπλοκαρίσματος της μπάλας από τον τερματοφύλακα όταν ο αμυντικός επιστρέφει προς αυτόν με τα πόδια.  

Η κριτική μας για το ντοκιμαντέρ

Θα το ξαναβλέπαμε. Τόσο απλά. Η ζωή του Χιγκίτα είναι σίγουρα αξιομνημόνευτη και χαιρόμαστε που επιτέλους ένα κανάλι ρίχνει τόσο φως στις λιγότερο γνωστές (τουλάχιστον προς εμάς) πτυχές της ζωής του. Θεωρούμε πάντως πως το Netflix θα μπορούσε να έχει προσθέσει αρκετή ακόμα ώρα για να καλύψει σε μεγαλύτερο βάθος κάποια γεγονότα της προσωπικής του ζωής. Υπάρχουν σημεία της μετάδοσης στα οποία νιώθουμε πως το μοντάζ βιάζεται να κλείσει θέματα και να προχωρήσει. Δεν πιστεύουμε φυσικά πως θα μπορούσε να παραχθεί κάτι σαν το 6ωρο υπέρ-θέαμα που έκανε το ίδιο κανάλι για το Μπέκαμ. 

Όμως, δεδομένης της ανάμειξής του στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της πολύπαθης χώρας του, ίσως να είχε νόημα να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό επεισόδιο για τα καμώματά του στα γήπεδα και ένα σε όσα συνέβησαν εκτός αυτών. Γιατί στο μάτι των περισσοτέρων που θα δουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα αρέσουν οι vintage εικόνες από τα γήπεδα της Κολομβίας και της Λατινικής Αμερικής από το 80ς. Όπως και οι συνεντεύξεις με ανθρώπους οι οποίοι δε μιλούν πολύ συχνά μπροστά στις κάμερες. 

Δεν θα αρνηθούμε πάντως πως η όλη ροή του ντοκιμαντέρ έχει στηθεί με αρκετά έξυπνο τρόπο, ώστε να εξιστορήσει στο τέλος και να κλείσει με την περίφημη απόκρουση «Σκορπιό», που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του Χιγκίτα. Της οποίας η ιστορία καλύπτεται σε τρία μόλις λεπτά, αφήνοντας το αίσθημα πως θα μπορούσε άνετα να καλυφθεί σε 10 ή 15. Και μόνο για το κομμάτι αυτό αξίζει να βάλετε στους δέκτες σας το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μιας και ο Σκορπιός έχει από μόνο του αρκετό παρασκήνιο και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθετε πως δεν ήταν μια τρέλα της στιγμής, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Αν σας εξάψαμε την περιέργεια, τότε τι καλύτερο από το να περάσετε αυτή τη μιάμιση ώρα μπροστά στην τηλεόρασή σας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments