SPOTLIGHTS

Σε τροχιά «απογείωσης» βάζουν την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα τέσσερα μεγάλα έργα

Τέσσερα μεγάλα έργα φέρνουν τις οπτικές ίνες σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παρέχουν δωρεάν WiFi σε 267 δήμους της χώρας

Σε τροχιά «απογείωσης» βάζουν την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα τέσσερα μεγάλα έργα, τα οποία θα φέρουν τις οπτικές ίνες σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα παρέχουν δωρεάν WiFi υψηλών ταχυτήτων σε πάνω από 5.600 σημεία, σε 267 δήμους όλης της χώρας. Πρόκειται για τα έργα του Ultra-Fast Broadband (UFBB), του Smart Readiness, του Gigabit Voucher και του WiFi4GR, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,08 δισ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι με τα έργα αυτά και με τις επενδύσεις των ιδιωτών παρόχων τηλεπικοινωνιών, έως το 2027, το 94% της χώρας να καλύπτεται με 5G και με οπτική ίνα σε κάθε κτίριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η χώρα μας κάνει ήδη ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα και από απλός «καταναλωτής» υπηρεσιών, σταδιακά μετατρέπεται σε παραγωγό καινοτομίας. «Η ίδια η γεωγραφία της Ελλάδας, τα πολλά νησιά και οι ακριτικές περιοχές, μπορεί να μη διευκολύνουν τον στόχο της πλήρους κάλυψης με δίκτυα gigabit. Ωστόσο, με τα τέσσερα αυτά έργα, τα οποία θα τολμούσα να χαρακτηρίσω εμβληματικά, πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα θετικό momentum», λέει στα «ΝΕΑ» ο Δ. Παπαστεργίου και προσθέτει: «Στο σχέδιο δράσης που καταθέσαμε για την «ψηφιακή δεκαετία», δεσμευτήκαμε ότι θα άρουμε τα εμπόδια για την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Με κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο έργο που υλοποιούμε, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας».

Ultra-Fast Broadband (UFBB)

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband» (UFBB) αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια παρέμβαση για την κατασκευή σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, ικανών να παράσχουν στον τελικό χρήστη συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων της τάξεως του 1 Gbps.

Θα επωφεληθούν από αυτό περίπου 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και 10.000 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας κ.λπ.), σε περίπου 3.000 απομακρυσμένους οικισμούς σε όλη την Ελλάδα. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Ανάδοχοι του έργου είναι ο ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του UltrafastOTE και η κοινοπραξία Τerna Fiber – Grid Telecoms. Η σχετική σύμβαση με τον ΟΤΕ έχει υπογραφεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η αντίστοιχη σύμβαση με την κοινοπραξία Τerna Fiber – Grid Telecoms αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε ανάδοχος θα πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή των έργων εντός 3 ετών από την υπογραφή της αντίστοιχης σύμβασης.

Smart Readiness

Η δράση Smart Readiness που προβλέπει την καταβολή επιδοτήσεων έως 840 ευρώ για την εγκατάσταση οπτικών ινών στο εσωτερικό περίπου 120.000 κτιρίων έχει ήδη ξεκινήσει, με την υποβολή χιλιάδων αιτήσεων από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρεί ήδη στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προκειμένου να ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι εγκαταστάσεις οπτικών ινών εντός των κτιρίων.

Gigabit Voucher

Η δράση «Gigabit Voucher Scheme», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ, έρχεται στις αρχές του νέου χρόνου. Θα αποτελέσει τη νέα μηνιαία επιδότηση του κράτους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθεί η ζήτηση για υπερυψηλές ταχύτητες Διαδικτύου. Θα επιδοτούνται ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps. Η δράση έχει σχεδιαστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις για τα κουπόνια συνδεσιμότητας (connectivity vouchers).

WiFi4GR

Με το πρόγραμμα WiFi4GR θα δοθεί δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους. Τα σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης έχουν υποδειχθεί από τους δήμους και αφορούν κυρίως χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής – μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 17 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 5.600 Access Points σε 267 δήμους.

Τα Access Points θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Τα Access Points είναι τεχνολογίας WiFi 6, ενώ παρέχονται επίσης υπηρεσίες συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης, παρακολούθησης και διαχείρισης του δικτύου τουλάχιστον για 3 έτη μετά την εγκατάσταση, καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Premiun έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο