Γυρνάνε την πλάτη οι καταναλωτές στο ελαιόλαδο προτιμούν φθηνά σπορέλαια
Η απογείωση των τιμών του ελαιολάδου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών δεν οδήγησε μόνο στην μείωση της κατανάλωσης του τυποποιημένου προϊόντος κατά 20% – όπως έγραψε προσφάτως το BD – αλλά ενίσχυσε σημαντικά την αγορά των σπορελαίων.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης τους κατά 10%. Είναι προφανές πως πρόκειται για υποκατάσταση της χρήσης από οικιακούς καταναλωτές του ελαιολάδου από καταφανώς φθηνότερα προϊόντα, όπως είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ η τιμή του τυποποιημένου ελαιολάδου κυμαίνεται σήμερα από 9,65 ευρώ το λίτρο μέχρι και 14,84 ευρώ το λίτρο –ανάλογα με την οξύτητα–, η τιμή του ηλιέλαιου είναι 3,46 ευρώ το λίτρο και του αραβοσιτέλαιου κυμαίνεται από 3,54 ως και 4,44 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά της τιμής είναι εμφανής και το κίνητρο για τους οικονομικά δεινοπαθούντες καταναλωτές αδιαμφισβήτητο.
Μάλιστα, η τιμή του ηλιέλαιου ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, την ώρα που οι τιμές του ελαιόλαδου ανεβαίνουν συνεχώς. Είχε εκτοξευθεί στα ύψη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, ξεπερνώντας τα 2.350 δολάρια/τόνο, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 900 δολ., δηλαδή σε επίπεδα όπου βρισκόταν το καλοκαίρι του 2020.
Η διεθνής τιμή του ηλιέλαιου (δολ./τόνο)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των σπορελαίων παρουσιάζει μία ισχυρή εποχικότητα που συναρτάται με την τουριστική περίοδο. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι πωλήσεις των σπορελαίων –κυρίως του ηλιέλαιου– εκτοξεύονται μέσω της αγοράς του Ho.Re.Ca. στις τουριστικές περιοχές και στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Εν συνεχεία μειώνονται μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο. Εν προκειμένω, η αύξηση της κατανάλωσης –λόγω της υποκατάστασης του ελαιολάδου– για την οικιακή χρήση αποτελεί για τις εταιρείες του κλάδου «οξυγόνο» σε μία περίοδο που οι πωλήσεις έχουν μειωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των πωλήσεων στην οικιακή χρήση, κάνουν λόγο για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Μέχρι δηλαδή να φανεί αν η επόμενη ελαιοκομική περίοδος – του 2024/25 – θα είναι καλύτερη από την τρέχουσα. Αν θα αυξηθεί η παραγωγή ελαιολάδου, εντός και εκτός Ελλάδος, και ως εκ τούτου μειωθούν οι τιμές. Σ΄ αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι οι «χαμένες πωλήσεις» θα επανέλθουν. Μέχρι τότε όμως κερδισμένες θα είναι οι βιομηχανίες παραγωγής σπορελαίων και οι εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας