Έως τα τέλη του έτους -πιθανότατα μέσα στις επόμενες εβδομάδες- πρόκειται να εκδοθούν οι δύο προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ανεβάζει ταχύτητες τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 21-27» του νέου ΕΣΠΑ, καθώς μέχρι τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η ενεργοποίηση δράσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 1,5 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνης.
Έως τα τέλη του έτους -πιθανότατα μέσα στις επόμενες εβδομάδες- πρόκειται να εκδοθούν οι δύο προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η δράση «Ίδρυση και λειτουργία νέων ΜμΕ», προϋπολογισμού 190 εκατ ευρώ, στοχεύει στη στήριξη της γενικής επιχειρηματικότητας με έμφαση σε κλάδους που η Ελλάδα παραδοσιακά εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όσο και σε αναδυόμενους κλάδους της οικονομίας ενώ η δράση «Ίδρυση και λειτουργία νέων ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του τουριστικού.
Παράλληλα προβλέπεται και ενεργοποίηση της δράσης «Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα» προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων του κλάδου για την παραγωγή αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια).
Στο ίδιο διάστημα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για τη δημιουργία του Ταμείου Χαρτοφυλακίου (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) -διάδοχο σχήμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020- συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ ευρώ (δημόσιας δαπάνης) για την παροχή εγγυήσεων και δανείων σε επιχειρήσεις (ΜΜΕ και midcaps). Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα εκδοθούν οι πρώτες προκλήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) προς τους Ενδιάμεσους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς (ΕΧΟ).
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund II) προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ (δημόσιας δαπάνης). Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας δράση της περιόδου 2021-2027, διάδοχο του EQUIFUND του ΕΠΑΝΕΚ για το οποίο αποτέλεσε καλή πρακτική. Οι επενδύσεις του Ταμείου αφορούν επιχειρηματικές συμμετοχές (venture capital & private equity) σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις σε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Στον τομέα της έρευνας πρόκειται να εκδοθεί η πρόσκληση «Ερευνώ – Καινοτομώ» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Πρόκειται για δράση στρατηγικής σημασίας η οποία με τέσσερις παρεμβάσεις (Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις, Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις) στοχεύει στη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές για τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Προτεραιότητα ακόμα για το επόμενο διάστημα, στον τομέα της έρευνας είναι οι Διακρατικές Συμφωνίες στην Έρευνα και Τεχνολογία με συνολικό προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ και στόχο την προώθηση διεθνών συνεργασιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του συστήματος έρευνας και καινοτομίας.
Το α’ τρίμηνο του 2024 προγραμματίζεται επίσης να εκδοθεί μία πρόσκληση προς επιχειρήσεις που θα αφορά «Σχέδια προσαρμογής και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και μια πρόσκληση προς την ΔΥΠΑ για «Κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων σε πράσινες δεξιότητες» προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.
Πηγή: insider.gr, Κώστας Κετσιετζής
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας