Πρόσθετες εγγυήσεις προς τις τράπεζες, ύψους 2 δισ. ευρώ, προβλέπει ο «Ηρακλής 3»
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ
Πρόσθετες εγγυήσεις προς τις τράπεζες, ύψους 2 δισ. ευρώ, προβλέπει ο «Ηρακλής 3», που επεκτείνεται έως και τα τέλη του 2024, με στόχο την ένταξη στον μηχανισμό τουλάχιστον τριών ακόμη τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και τις τιτλοποιήσεις μικρότερων τραπεζών όπως αυτές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Ο «Ηρακλής 3» καθίσταται αυστηρότερος, καθώς προβλέπει ότι οι τίτλοι υψηλής εξασφάλισης (senior notes) για τους οποίους θα εγγυηθεί το Δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίσουν υψηλότερη επενδυτική κατηγορία σε σχέση με τον «Ηρακλή 2» ή τον «1» και συγκεκριμένα να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ+, Ba1, ΒΒ+, BB έναντι ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια που θα περιληφθούν στον senior τίτλο, τον οποίο κρατούν στα βιβλία τους οι τράπεζες, θα πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εισπράξεων που έχουν, προκειμένου να τιμολογηθούν υψηλότερα από τους επενδυτικούς οίκους που θα κάνουν την αξιολόγησή τους. Η αλλαγή στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα που θα πρέπει να διαθέτουν οι σχετικοί τίτλοι είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που συμπαρασύρει σε διαφορετικό χειρισμό και τις τιτλοποιήσεις που εγγυάται το Δημόσιο.
Η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται πάντως να επηρεάσει τις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας (ύψους 1 δισ. ευρώ), Sunrise ΙΙΙ της Τράπεζας Πειραιώς (ύψους 500 εκατ. ευρώ), καθώς και την κοινή τιτλοποίηση Solar (ύψους 1,2 δισ. ευρώ), η οποία περιλαμβάνει δάνεια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στον βαθμό που και οι τρεις συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις έχουν ενσωματώσει τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο. Η αλλαγή ωστόσο στη βαθμολογία ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολη την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων για την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια Τράπεζα.
Εκτός από αυστηρότερος ο «Ηρακλής 3» γίνεται και ακριβότερος, αφού προβλέπει αυξημένο (από 4% σε 6,5%) προεξοφλητικό επιτόκιο για τον υπολογισμό της προμήθειας που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο, που εγγυάται τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης. Η βάση υπολογισμού είναι τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), που έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και διαμορφώνονται σήμερα στις 45 μονάδες βάσης στην 3ετία (125 μονάδες βάσης στη 10ετία) έναντι 480 μονάδων βάσης στις αρχές του 2019, αλλά το τελικό κόστος επιβαρύνεται από το υψηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο που προβλέπεται λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο μέχρι σήμερα έχει δώσει εγγυήσεις συνολικού ύψους 18,7 δισ. ευρώ για 15 τιτλοποιήσεις αξίας 47,9 δισ. ευρώ. Μέσω του μηχανισμού του «Ηρακλή», αλλά και των πωλήσεων κόκκινων δανείων, οι τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιτυγχάνοντας τον στόχο τους να περιορίσουν τον αντίστοιχο δείκτη (NPES) σε μονοψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα:
• Η Εθνική έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 1,2 δισ. ευρώ (περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό και μια νέα τιτλοποίηση που έχει ανακοινωθεί χωρίς να είναι σαφές αν θα ενταχθεί στον «Ηρακλή 3»), περιορίζοντας και τον αντίστοιχο δείκτη στο 3,7%.
• Η Alpha Bank έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 2,8 δισ. ευρώ και τον αντίστοιχο δείκτη στο 7,2%.
• Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 2 δισ. ευρώ και τον αντίστοιχο δείκτη στο 5,5% και
• Η Eurobank έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 2 δισ. ευρώ και τον αντίστοιχο δείκτη στο 4,9%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας