Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στις 6 Δεκεμβρίου συναντώνται Ερντογάν και Μητσοτάκης.

Ως ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών βλέπει η Αθήνα τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΑΣ).

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε θετικό κλίμα.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι συνομιλίες καταδεικνύουν την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και καλής γειτονίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθεί αυθημερόν τη χώρα μας καθώς δεν θα διανυκτερεύσει ενώ το πρωί οι υπουργοί θα δει ο καθένας τους ομολόγους τους.  Οι υπουργοί Εξωτερικών, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, και οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια θα γίνει η συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει η συνάντηση υπό μορφή γεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του ΑΣΣ θα συμμετέχουν, από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί: Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης (μαζί με Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου & Κώστα Φραγκογιάννη), Άμυνας: Νίκος Δένδιας, Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης, Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη, Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά της Τουρκίας θα συμμετέχουν οι υπουργοί  Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν, Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ, Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια, Τουρισμού – Πολιτισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, Οικονομικών: Μεχμέτ  Σισμέκ, Ενέργειας – Τεχνολογίας: Αλπαρσλάν Μπαιρακτάρ, Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δηλώσεις σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Τσαγατάι Ερτσίγιες, «τον τελευταίο αιώνα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν σκαμπανεβάσματα. Όμως, εφέτος, είναι μια χρονιά που επικρατεί θετικό κλίμα στις σχέσεις μας. Οι ηγέτες μας, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης, τους τελευταίους δύο μήνες συναντήθηκαν δύο φορές και με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μ ας, στις 7 Δεκεμβρίου θα επισκεφτεί τη  Αθήνα. Εμείς, ως Τουρκία, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε τομέα».

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος  Δεσποτόπουλος επισημαίνει στον ιστοχώρο in.gr ότι η βαρύτητα θα δοθεί σε θέματα της λεγόμενης “χαμηλής πολιτικής”,  λέγοντας πως «δεν έχει να κερδίσει κάτι αλλά θα χάσει. Πιέζει τις ΗΠΑ για τα F-16 και θέλει να δώσει θετικό σινιάλο. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προσπάθειες να υπάρξουν συμφωνίες. Δεν πιστεύω πως θα αγγίξουμε σημαντικά θέματα. Μην περιμένουμε η Τουρκία να αλλάξει τακτική. Δεν έχει αλλάξει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτά που προωθούμε είναι θέματα χαμηλής πολιτικής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments