Ξεπερνούν τις 53.000 οι ελλείψεις εργαζομένων από τα ελληνικά ξενοδοχεία
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Ξεπερνούν τις 53.000 οι ελλείψεις εργαζομένων από τα ελληνικά ξενοδοχεία ήτοι το 20% των συνολικών αναγκών σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγο στη γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο πρόεδρος του κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Το έλλειμα εργαζομένων είναι δομικό πρόβλημα όπως είπε στην ίδια συνέλευση και ο προεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης. Ανάλογη διατύπωση χρησιμοποίησε τον χαιρετισμό της και η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
Η κα. Κεφαλογιάννη πρότεινε σε ορισμένες περιοχές της χώρας που το πρόβλημα είναι πιο έντονο τα παλιά ξενοδοχεία να μετατραπούν σε κατοικίες για την φιλοξενία των εργαζομένων.
Το νέο πλαίσιο για Airbnb
Στη συνέλευση του ΞΕΕ εκτός από τις ελλείψεις σε εργαζόμενους συζητήθηκε και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων με την Υπουργό να επιμένει ότι το προωθούμενο από το Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο νόμου δεν επαρκεί. Η κα. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να προτείνει ώστε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου η θέσπιση κανόνων για να μην λειτουργούν με αθέμιτο ανταγωνισμό. Θέλουμε να θεσμοθετήσουμε πένα πλαίσιο ελέγχου και ελαχίστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών και πιέζουμε να ενσωματωθούν οι επισημάνσεις μας στο σχέδιο νόμου τόνισε η κα. Κεφαλογιάννη.
Την απογοήτευση τους για το πλαίσιο λειτουργία των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων εξέφρασαν τόσο ο κ Βασιλικός όσο και ο κ. Παράσχης.
Ανησυχία
Ο κ. Παράσχης συμπλήρωσε ότι το τέλος πρέπει να βαρύνει και άλλους κλάδους και όχι μόνο τους ξενοδόχους. Ο κ. Βασιλικός από την πλευρά του εξέφρασε «την ανησυχία που δημιουργεί η καινούργια φορολόγηση που επιβάλλεται στους επισκέπτες των Ελληνικών ξενοδοχείων. Είναι ξεκάθαρο πως η υπερφορολόγηση, με ένα νέο τέλος διαμονής, οριζόντιο και εθνικό, βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ας μην ξεχνάμε…. H ζήτηση δεν είναι ανελαστική!».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο την ΒΜ με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία.
Για να αποδώσω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» οφείλω για τα δυο τελευταία ζητήματα (φόρο & ΒΜ) να τονίσω πως η υπουργός και καταλαβαίνει και συμμερίζεται και υποστηρίζει τα αιτήματα μας υπογράμμισε ο κ Βασιλικός.
Πηγή: ot.gr//Λάμπρος Καραγεώργος
Το σχόλιο σας