Podcasts

Βούλτεψη: Έχουμε πολύ καλύτερο σύστημα υποδοχής και διαβίωσης

Έχουμε ξεκινήσει ένα νέο σύστημα ένταξης, με μια νέα εθνική στρατηγική

Συγκρίνοντας το υφιστάμενο σύστημα υποδοχής και διαβίωσης με προγενέστερα συστήματα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως διαθέτουμε σήμερα ένα πολύ καλύτερο σύστημα υποδοχής και διαβίωσης των μεταναστευτικών ροών προς την πατρίδας μας.

Έχουμε πολύ καλύτερους χώρους υποδοχής, οι οποίοι ήταν ανύπαρκτοι. Υπήρχε η Μόρια και η Σάμος ήταν φαβέλες. Στην ενδοχώρα δεν υπήρχαν τόσα σημεία υποδοχής και φιλοξενίας. Έχουμε ένα πολύ καλύτερο σύστημα υποδοχής. Έχουμε ένα καλύτερο σύστημα διαβίωσης. Κυρίως, έχουμε ξεκινήσει ένα νέο σύστημα ένταξης, με μια νέα εθνική στρατηγική, η οποία προβλέπει μια σειρά στάδια. Προβλέπει ένα στάδιο προένταξης, στη διάρκεια του οποίου δεν αρκεί μόνο η γλωσσομάθεια, αλλά οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας πρέπει να εξοικειωθούν με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, με τους δημοκρατικούς θεσμούς, με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, με το κράτος δικαίου, με την ισότητα των φύλων, με την αποτροπή της βίας και με την αποτροπή της εμπορίας ναρκωτικών. Τονίζουμε ότι στην Ελλάδα πρέπει οι ανήλικοι μετανάστες να πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεωτικά. Είχαμε φτάσει στο σημείο να μπαίνουν στο σχολείο δωδεκάχρονα παιδιά που μιλούσαν μόνο φαρσί ή ορντού. Η γλώσσα είναι βασικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ανθρώπους και, πολύ περισσότερο, στα παιδιά. Αυτό δημιουργούσε ένταση από τους γονείς των άλλων παιδιών που διαμαρτύρονταν και δημιουργούσε και περιθωριοποίηση των ίδιων των παιδιών, των προσφυγόπουλων, των παιδιών του πολέμου, γιατί αυτά τα παιδιά προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Φτιάξαμε τη μη τυπική εκπαίδευση, η οποία διαρκεί μέχρις ότου τα παιδιά πάρουν κάποιες γνώσεις ελληνικών. Έτσι, όταν φτάνουν στο σχολείο, τα παιδιά μιλάνε ελληνικά. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με τη Unicef. Το 2022 κρίθηκε η καλύτερη εκπαιδευτική χρονιά για προσφυγόπαιδες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης. Στη Σουηδία, δεν έχει φτιαχτεί ένα σύστημα υποδοχής. Στη Σουηδία, το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2015 όταν η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μεταναστευτικό. Μπήκε πολύς κόσμος στη Σουηδία και όταν υπάρχει πολύς κόσμος, δεν είναι εύκολη η βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Έτσι τα παιδιά έμειναν στο δρόμο. Όλοι γνωρίζουμε πως ένας νέος που είναι ανήλικος πολύ εύκολα θα εργαλειοποιηθεί από το οργανωμένο έγκλημα και υπάρχει κίνδυνος και να ριζοσπαστικοποιηθεί. Υπάρχουν χώρες που έχουν προκρίνει τη λογική του γκέτο. Για αυτό το λόγο, βλέπουμε και δεύτερη και τρίτη γενιά ανθρώπων που ριζοσπαστικοποιούνται. Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε γκέτο γίνονται πιο εύκολα θύματα των εξτρεμιστικών ιδεών. Και βλέπουμε και τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες. Αυτό όμως που κάνεις με την πολιτική σου είναι να καταβάλεις προσπάθεια να αποτρέψεις κάθε κίνδυνο. Ή είναι οι νέοι στο δρόμο ή είναι οι άνθρωποι στο γκέτο, δεν έχεις μια στρατηγική που να στοχεύει στην πραγματική ένταξη. Όλα ξεκινούν από μια ήπια ένταξη. Για παράδειγμα, κάναμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των πυρκαγιών κ.λπ. και με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποιούμε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται εργαζομένους, όπως είναι ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, η μεταποίηση κ.λπ. Στη διάρκεια μιας εκπαίδευσης κατά του trafficking, για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπαίνουν στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, μαθαίνουν πώς λειτουργεί η δημοκρατία, με ήπιο τρόπο. Μαθαίνουν επίσης την ισότητα των φύλων. Στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων, στο πρώτο στάδιο, οι άνθρωποι κάπως δυσφορούν, στο δεύτερο στάδιο λειτουργούν μαζί, στο τρίτο στάδιο έχουμε αποτελέσματα, έτσι ώστε φέτος, με τις μεγάλες πυρκαγιές που είχε η πατρίδα μας, να μη χρειαστεί να πάει Πυροσβεστική στις δομές μας, γιατί είχαν αναλάβει την προστασία των δομών οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο