Podcasts | Pagenews Politics #2
Βούλτεψη: Με εντολή Μητσοτάκη έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού ανηλίκων
Έχουμε φτιάξει τον μηχανισμό της επείγουσας ανταπόκρισης
27.11.2023 | 17:10
Σε σχέση με το ζήτημα των μεταναστών που προκύπτουν από την πολεμική σύγκρουση στη Γάζα, η υφυπουργός Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι «οι πιο πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στις γύρω χώρες» και πως» θα υπάρξουν μέτρα αν χρειαστεί, αλλά (…) οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε κοντά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν τελειώσει η πολεμική σύγκρουση».
«Είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποιούμε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται εργαζομένους, όπως είναι ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, η μεταποίηση», επισημαίνει, σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Σοφία Βούλτεψη.
Ως προς τα ασυνόδευτα, το 2020, επειδή είχαμε πάρα πολλούς νέους ασυνόδευτους στους δρόμους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να εντοπιστούν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά και νέοι στους δρόμους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη δημιουργήσει την ειδική γραμματεία ασυνόδευτων ανηλίκων και την ανέθεσε στην Ειρήνη Αγαπιδάκη που σήμερα είναι γενική γραμματέας δημόσιας υγείας και την έχει διαδεχθεί ο Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος είναι ο εθνικός εισηγητής για το trafficking. Είμαστε ένα πλέγμα πολυποροστασίας. Πράγματι, μετά την εντολή του πρωθυπουργού, έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού ανηλίκων. Βρήκαμε 5.500 παιδιά. Τα βρήκαμε στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας, ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα, στη λεγόμενη προστατευτική φύλαξη. Οι αστυνομικοί μας, επειδή έβρισκαν αυτά τα παιδιά στους δρόμους, τα εμπόδιζαν να γίνουν όργανα στα χέρια του εγκλήματος, τα καλούσαν στο αστυνομικό τμήμα και τους προσέφεραν φαγητό και ύπνο. Αυτή η επιχείρηση που κάναμε ήταν πολύ προσεκτική και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ για εντοπισμό των παιδιών. Αυτά τα παιδιά ήταν ασφαλή, μακριά από το έγκλημα και έχουμε κάνει χίλιες πεντακόσιες μετεγκαταστάσεις παιδιών σε άλλες χώρες. Κι αυτό γιατί μας έρχονται συνεχώς παιδιά. Τελευταία, μας έρχονται και κοπέλες, που έχουν υποστεί κακοποιήσεις στις χώρες τους.
Έχουμε φτιάξει τον μηχανισμό της επείγουσας ανταπόκρισης. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί πολύ καλά. Μάλιστα, έχει λειτουργήσει καλά και για ενηλίκους. Αυτό γίνεται με τη στήριξη της Κομισιόν, γιατί θέλουμε να επιβαρύνουμε όσο το δυνατό λιγότερο τους Έλληνες φορολογούμενους, παρά το γεγονός ότι το θέμα της κοινωνικής συνοχής παραμένει. Υπάρχει η φύλαξη των συνόρων και είναι κάτι που το κάνουμε βέβαια. Κάποιοι όμως θα έρθουν και κάποιοι δικαιούνται να έρθουν, γιατί είναι θύματα διωγμών, βασανιστηρίων, έχουν διωχθεί και δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο από ένα κράτος δικαίου.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή και η ειδική γραμματεία προστασίας ανηλίκων εντάχθηκε σε μια μεγάλη γραμματεία, που είναι η γραμματεία ευάλωτων πολιτών και θεσμικής προστασίας. Και σε αυτήν εντάσσονται όλοι, μπαίνουν όλοι. Πολλά παιδιά τα πήρε κάποιο καραβάνι και σκέπτονται να γυρίσουν πίσω, στην πατρίδα τους. Και η επανένωση των οικογενειών δεν είναι εύκολη. Στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο λοιπόν. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι υπάρχουν τρεις πόλεμοι, υπάρχουν δεκάδες εμφύλιοι, υπάρχουν 115 εκατ. άνθρωποι που είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι κι αυτό είναι αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας και των διεθνών οργανισμών. 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πιστέψαμε ότι ο κόσμος θα λειτουργούσε διαφορετικά, αλλά ζούμε σε ένα κόσμο που παράγει πολέμους και πρόσφυγες. Και αυτό γίνεται γύρω μας συνεχώς.