Podcasts | Pagenews Politics #2
Βούλτεψη: Το μεταναστευτικό είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας
Η συνεργασία μας με το Λιμενικό, την Αστυνομία και τις υπηρεσίες έχει ιδιαίτερη σημασία
27.11.2023 | 16:52
Συνέντευξη για το μεταναστευτικό ζήτημα παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο Σοφία Χύτου η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη.
Ιδιαίτερα, ερωτηθείσα για την πορεία του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, η κυρία Βούλτεψη απαντά πως «το μεταναστευτικό είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας», που συνεπάγεται, ανάμεσα στα άλλα, στενή συνεργασία με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές του τόπου.
Συγκρίνοντας το υφιστάμενο σύστημα υποδοχής και διαβίωσης με προγενέστερα συστήματα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως διαθέτουμε σήμερα ένα πολύ καλύτερο σύστημα υποδοχής και διαβίωσης των μεταναστευτικών ροών προς την πατρίδας μας.
Αναφερόμενη, δε, στην πολιτική ανοιχτών συνόρων, την οποία είχαν εισηγηθεί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν, η κυρία Βούλτεψη διερωτάται γιατί οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης δεν διευκρινίζουν ποτέ πόσους μετανάστες και πόσους πρόσφυγες μπορεί να υποδεχθεί η ελληνική κοινωνία.
Σε σχέση με το ζήτημα των μεταναστών που προκύπτουν από την πολεμική σύγκρουση στη Γάζα, η υφυπουργός Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι «οι πιο πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στις γύρω χώρες» και πως» θα υπάρξουν μέτρα αν χρειαστεί, αλλά (…) οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε κοντά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν τελειώσει η πολεμική σύγκρουση».
«Είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποιούμε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται εργαζομένους, όπως είναι ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, η μεταποίηση», επισημαίνει, σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Σοφία Βούλτεψη.
Πιο συγκεκριμένα, η πλήρης συνέντευξη της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως εξής:
Σε τι φάση βρίσκεται το μεταναστευτικό αυτή τη στιγμή; Τι δείχνουν τα στοιχεία και πως το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;
Είχαμε μια περίοδο με μηδενικές ροές. Είχαμε έξαρση το καλοκαίρι μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Άρχισε μια κάμψη τον Οκτώβριο, αλλά, όταν έχουμε για ένα διάστημα μεγάλες ροές και μετά μια κάμψη, όσοι και να έρθουν είναι επιπλέον.
Έχουμε πολύ καλύτερους χώρους υποδοχής, οι οποίοι ήταν ανύπαρκτοι. Υπήρχε η Μόρια και η Σάμος ήταν φαβέλες. Στην ενδοχώρα δεν υπήρχαν τόσα σημεία υποδοχής και φιλοξενίας. Έχουμε ένα πολύ καλύτερο σύστημα υποδοχής. Έχουμε ένα καλύτερο σύστημα διαβίωσης. Κυρίως, έχουμε ξεκινήσει ένα νέο σύστημα ένταξης, με μια νέα εθνική στρατηγική, η οποία προβλέπει μια σειρά στάδια. Προβλέπει ένα στάδιο προένταξης, στη διάρκεια του οποίου δεν αρκεί μόνο η γλωσσομάθεια, αλλά οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας πρέπει να εξοικειωθούν με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, με τους δημοκρατικούς θεσμούς, με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, με το κράτος δικαίου, με την ισότητα των φύλων, με την αποτροπή της βίας και με την αποτροπή της εμπορίας ναρκωτικών. Τονίζουμε ότι στην Ελλάδα πρέπει οι ανήλικοι μετανάστες να πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεωτικά. Είχαμε φτάσει στο σημείο να μπαίνουν στο σχολείο δωδεκάχρονα παιδιά που μιλούσαν μόνο φαρσί ή ορντού. Η γλώσσα είναι βασικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ανθρώπους και, πολύ περισσότερο, στα παιδιά. Αυτό δημιουργούσε ένταση από τους γονείς των άλλων παιδιών που διαμαρτύρονταν και δημιουργούσε και περιθωριοποίηση των ίδιων των παιδιών, των προσφυγόπουλων, των παιδιών του πολέμου, γιατί αυτά τα παιδιά προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Φτιάξαμε τη μη τυπική εκπαίδευση, η οποία διαρκεί μέχρις ότου τα παιδιά πάρουν κάποιες γνώσεις ελληνικών. Έτσι, όταν φτάνουν στο σχολείο, τα παιδιά μιλάνε ελληνικά. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με τη Unicef. Το 2022 κρίθηκε η καλύτερη εκπαιδευτική χρονιά για προσφυγόπαιδες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης.
Στη Σουηδία, δεν έχει φτιαχτεί ένα σύστημα υποδοχής. Στη Σουηδία, το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2015 όταν η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μεταναστευτικό. Μπήκε πολύς κόσμος στη Σουηδία και όταν υπάρχει πολύς κόσμος, δεν είναι εύκολη η βοήθεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Έτσι τα παιδιά έμειναν στο δρόμο. Όλοι γνωρίζουμε πως ένας νέος που είναι ανήλικος πολύ εύκολα θα εργαλειοποιηθεί από το οργανωμένο έγκλημα και υπάρχει κίνδυνος και να ριζοσπαστικοποιηθεί. Υπάρχουν χώρες που έχουν προκρίνει τη λογική του γκέτο. Για αυτό το λόγο, βλέπουμε και δεύτερη και τρίτη γενιά ανθρώπων που ριζοσπαστικοποιούνται. Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε γκέτο γίνονται πιο εύκολα θύματα των εξτρεμιστικών ιδεών. Και βλέπουμε και τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες. Αυτό όμως που κάνεις με την πολιτική σου είναι να καταβάλεις προσπάθεια να αποτρέψεις κάθε κίνδυνο. Ή είναι οι νέοι στο δρόμο ή είναι οι άνθρωποι στο γκέτο, δεν έχεις μια στρατηγική που να στοχεύει στην πραγματική ένταξη. Όλα ξεκινούν από μια ήπια ένταξη. Για παράδειγμα, κάναμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των πυρκαγιών κ.λπ. και με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είμαστε η μόνη χώρα που χρησιμοποιούμε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται εργαζομένους, όπως είναι ο κατασκευαστικός, ο τουριστικός, η μεταποίηση κ.λπ. Στη διάρκεια μιας εκπαίδευσης κατά του trafficking, για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπαίνουν στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, μαθαίνουν πώς λειτουργεί η δημοκρατία, με ήπιο τρόπο. Μαθαίνουν επίσης την ισότητα των φύλων. Στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων, στο πρώτο στάδιο, οι άνθρωποι κάπως δυσφορούν, στο δεύτερο στάδιο λειτουργούν μαζί, στο τρίτο στάδιο έχουμε αποτελέσματα, έτσι ώστε φέτος, με τις μεγάλες πυρκαγιές που είχε η πατρίδα μας, να μη χρειαστεί να πάει Πυροσβεστική στις δομές μας, γιατί είχαν αναλάβει την προστασία των δομών οι ίδιοι οι πρόσφυγες.
Έχουμε τρεις πολέμους που διεξάγονται στην περιοχή (Συρία, Ουκρανία, Λωρίδα της Γάζας) και δεκάδες εμφυλίους πολέμους στην Αφρική. Σε αυτά τα στοιχεία προστίθενται η ξηρασία και ο τζιχαντισμός. Και οι άνθρωποι που φεύγουν από αυτές τις περιοχές, δεν φεύγουν για να κάνουν τουρισμό. Η Ευρώπη έχει χάσει την Αφρική, έχει αποχωρήσει. Έχουν γίνει στην Αφρική οκτώ πραξικοπήματα μέσα σε τρία χρόνια. Για παράδειγμα, στο Σουδάν γίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και επτά μήνες. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι φθάνουν τον αριθμό ρεκόρ των επτά εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Νιγηρία ανακοίνωσε δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους. Το Κονγκό έχει εννιά εκατομμύρια εκτοπισμένους. Στη Σομαλία, 700.000 άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών.
Αυτοί που υποστηρίζουν τα ανοιχτά σύνορα θέλω να μου πουν πόσοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Το ανθρωπιστικό της καθήκον το κάνει η Ελλάδα. Όμως υπάρχουν 114 εκατομμύρια άνθρωποι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη χώρα τους, εν δυνάμει μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θέλω να μου πει κάποιος που υποστηρίζει τα ανοιχτά σύνορα, πόσοι θέλει να έρθουν στην Ελλάδα.
Η Ε. Ε. δεν είναι ούτε οικονομική ένωση, γιατί οι χώρες μέλη κλείνουν εσωτερικά τα σύνορά τους. Η Σένγκεν έχει καταργηθεί στην πράξη.
Ως προς το παλαιστινιακό, το παρακολουθούμε, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι πιο πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στις γύρω χώρες. Η Ιορδανία δεν τους δέχεται. Ο Λίβανος έχει πάρα πολύ κόσμο και είναι καθημαγμένος από μια κρίση διαρκείας – είναι διαλυμένη χώρα. Θα υπάρξουν μέτρα αν χρειαστεί, αλλά θεωρώ ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε κοντά, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν τελειώσει η πολεμική σύγκρουση. Μια τρομοκρατική οργάνωση τους διαφεντεύει, λέει ότι κέρδισε τις εκλογές αλλά δεν ξέρουμε πώς έγιναν αυτές οι εκλογές. Το 2006 έκανε εκλογές η Χαμάς, αλλά είχαν κάποιον παρατηρητή; Δεν δέχομαι να υιοθετήσω όλα αυτά τα πράγματα που λένε διάφοροι, παριστάνοντας τους προοδευτικούς. Με ενοχλεί ιδιαίτερα ότι δεν επικεντρωθήκαμε στο γεγονός ότι η βία που ασκήθηκε ήταν βία κατά παιδιών και γυναικών. Πού είναι οι γυναικείες οργανώσεις; Είδαμε να αρπάζουν παιδιά από τις αγκαλιές των μανάδων τους, να βιάζουν κοπέλες. Και είδαμε την κοπέλα με το ματωμένο παντελόνι. Δε βλέπω κάποιος προοδευτικός να μιλάει για αυτά. Να μιλήσει για την τόσο μεγάλη βία εναντίον των γυναικών. Γιατί ο στόχος της τρομοκρατικής ενέργειας εστίασε τόσο πολύ στις γυναίκες; Κι εγώ δεν δέχομαι τα περί διαφορετικής κουλτούρας.
Ως προς τα ασυνόδευτα, το 2020, επειδή είχαμε πάρα πολλούς νέους ασυνόδευτους στους δρόμους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να εντοπιστούν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά και νέοι στους δρόμους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη δημιουργήσει την ειδική γραμματεία ασυνόδευτων ανηλίκων και την ανέθεσε στην Ειρήνη Αγαπιδάκη που σήμερα είναι γενική γραμματέας δημόσιας υγείας και την έχει διαδεχθεί ο Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος είναι ο εθνικός εισηγητής για το trafficking. Είμαστε ένα πλέγμα πολυποροστασίας. Πράγματι, μετά την εντολή του πρωθυπουργού, έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού ανηλίκων. Βρήκαμε 5.500 παιδιά. Τα βρήκαμε στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας, ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα, στη λεγόμενη προστατευτική φύλαξη. Οι αστυνομικοί μας, επειδή έβρισκαν αυτά τα παιδιά στους δρόμους, τα εμπόδιζαν να γίνουν όργανα στα χέρια του εγκλήματος, τα καλούσαν στο αστυνομικό τμήμα και τους προσέφεραν φαγητό και ύπνο. Αυτή η επιχείρηση που κάναμε ήταν πολύ προσεκτική και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ για εντοπισμό των παιδιών. Αυτά τα παιδιά ήταν ασφαλή, μακριά από το έγκλημα και έχουμε κάνει χίλιες πεντακόσιες μετεγκαταστάσεις παιδιών σε άλλες χώρες. Κι αυτό γιατί μας έρχονται συνεχώς παιδιά. Τελευταία, μας έρχονται και κοπέλες, που έχουν υποστεί κακοποιήσεις στις χώρες τους.
Έχουμε φτιάξει τον μηχανισμό της επείγουσας ανταπόκρισης. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί πολύ καλά. Μάλιστα, έχει λειτουργήσει καλά και για ενηλίκους. Αυτό γίνεται με τη στήριξη της Κομισιόν, γιατί θέλουμε να επιβαρύνουμε όσο το δυνατό λιγότερο τους Έλληνες φορολογούμενους, παρά το γεγονός ότι το θέμα της κοινωνικής συνοχής παραμένει. Υπάρχει η φύλαξη των συνόρων και είναι κάτι που το κάνουμε βέβαια. Κάποιοι όμως θα έρθουν και κάποιοι δικαιούνται να έρθουν, γιατί είναι θύματα διωγμών, βασανιστηρίων, έχουν διωχθεί και δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο από ένα κράτος δικαίου.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή και η ειδική γραμματεία προστασίας ανηλίκων εντάχθηκε σε μια μεγάλη γραμματεία, που είναι η γραμματεία ευάλωτων πολιτών και θεσμικής προστασίας. Και σε αυτήν εντάσσονται όλοι, μπαίνουν όλοι. Πολλά παιδιά τα πήρε κάποιο καραβάνι και σκέπτονται να γυρίσουν πίσω, στην πατρίδα τους. Και η επανένωση των οικογενειών δεν είναι εύκολη. Στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο λοιπόν. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι υπάρχουν τρεις πόλεμοι, υπάρχουν δεκάδες εμφύλιοι, υπάρχουν 115 εκατ. άνθρωποι που είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι κι αυτό είναι αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας και των διεθνών οργανισμών. 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πιστέψαμε ότι ο κόσμος θα λειτουργούσε διαφορετικά, αλλά ζούμε σε ένα κόσμο που παράγει πολέμους και πρόσφυγες. Και αυτό γίνεται γύρω μας συνεχώς. Από εκεί και πέρα, έχει διαμορφωθεί και μια κουλτούρα διακίνησης, την οποία δημιούργησε η Τουρκία το 2020 με την απόπειρα παραβίασης των συνόρων. Ο Ερντογάν απευθύνεται με τη γνωστή ρητορική, σε συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων, κατά του Ισραήλ συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά δημιουργείται ένα υπόβαθρο, το οποίο δεν βοηθάει. Μπορεί να μοιάζει με κάτι που κάνει κάποιος στη δική του χώρα, αλλά έχει απήχηση σε εμάς, γιατί πού ξέρουμε ότι αυτοί που ακούνε τέτοιο φανατισμό στις ομιλίες δεν θα ριζοσπαστικοποιηθούν; Πού το ξέρουμε και δεν επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη; Επίσης το σχέδιο που έχει η Τουρκία και χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική περίοδο από όλα τα κόμματα, να μεταφέρει Σύρους στη Βόρεια Συρία και το σχέδιο είναι να φτιαχτούν σπίτια για να μείνουν εκεί. Όμως, οι άνθρωποι έφυγαν και εσύ τους πας σε ένα μέρος εξαιρετικά σεισμογενές, αλλά και εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένο, γιατί στην περιοχή αυτή πολεμούν όλοι εναντίον όλων, οι μεν βομβαρδίζουν τους δε. Μόλις τους πας εκεί αναζητούν τον διακινητή τους για να περάσουν εδώ. Άρα, η κάθε πολιτική δημιουργεί ένα πρόβλημα και μετά, αλυσιδωτά, το πρόβλημα φθάνει μέχρι την Ευρώπη.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι για αυτόν τον λόγο έγινε ακροδεξιά η Ευρώπη. Στη Γαλλία είναι πρώτη η Λε Πεν, στην Ανατολική Γερμανία είναι πρώτη η ΑfD και δεύτερη σε όλη τη χώρα, στη Σουηδία η κυβέρνηση στηρίζεται και στην ψήφο των ακροδεξιών, στην Φινλανδία το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στα χέρια της ακροδεξιάς, ξέρουμε ότι υπάρχει άνοδος της ακροδεξιάς. Αυτό δε θα μας βοηθήσει εμάς, γιατί αν επικρατήσει η ακροδεξιά στην Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο που θα γίνει είναι αυτοί, που δεν είναι χώρες πρώτης υποδοχής, να κλείσουν τα σύνορά τους και θα αφήσουν εμάς να βασανιζόμαστε μόνοι μας. Άρα, αυτό δε μας συμφέρει εμάς. Πρέπει σε κάποια στιγμή να ληφθεί μια απόφαση. Το άσυλο το κλώθουνε, διαρκώς κλώθουνε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Πλέον στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως το μεταναστευτικό είναιπολύ χαμηλά ως πρόβλημα για τους πολίτες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει καλύτερη διαχείριση και εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση;
Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά σε όλα τα θέματα. Υπάρχουν θηριώδεις διαφορές ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Έχουμε δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις με αυτές τις χαώδεις διαφορές. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει εμπιστοσύνη και αυτό είναι και το διακύβευμα το δικό μας: να τιμήσουμε με ευθύνη αυτή την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το μεταναστευτικό είναι πιο κάτω, πιο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, γιατί αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Μόλις γίνεται κάτι, η αιτία είναι το Μεσανατολικό. Αν γινόταν τότε μια έρευνα, το μεταναστευτικό θα πήγαινε ψηλά.
Ο κόσμος βλέπει ένα αποτέλεσμα. Για αυτό λέω ότι η δουλειά που κάνουμε ορισμένοι από πίσω δεν ανταμείβεται. Δεν παραπονιέμαι βέβαια. Εγώ κάνω αυτό που είναι καλό για τους πολίτες. Είναι όμως καλό να ξέρουν όλοι πως τίποτα δεν γίνεται αυτόματα. Χρειάζονται πάρα πολλές ώρες δουλειάς, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη πολλές παραμέτρους.
Και λέω ακόμη πως το 99% των θυμάτων του trafficking είναι αλλοδαποί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό όμως δεν είναι μια μεμονωμένη εγκληματικότητα. Γύρω από αυτό δημιουργείται μια εγκληματικότητα, που αφορά όλους. Κανένας δε μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν στο απέναντι σπίτι υπάρχουν γυναίκες που τις αλυσοδένουν και τις εκμεταλλεύονται. Γύρω από αυτό υπάρχει ένα κύκλωμα. Και για εμάς, αυτός ο πόλεμος είναι μόνιμος. Και όταν υπάρχει έγκλημα και εγκληματικότητα, τότε η κατάσταση μάς αφορά όλους. Αυτό το μηχανισμό τον έχουν χρησιμοποιήσει και πολλές κοπέλες για να μας ειδοποιήσουν. Εμείς είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Αστυνομία. Έχουμε κάνει πάρα πολλές ασκήσεις, πάρα πολλές εκπαιδεύσεις. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, γιατί, όσο και να φαίνεται περίεργο, έχει σημασία να εκπαιδεύεται και ο οδηγός που μεταφέρει είδη του σούπερ μάρκετ, ο οδηγός του βυτιοφόρου που μας φέρνει το πετρέλαιο θέρμανσης, τα αεροδρόμια, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα. Η εκπαίδευση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ακόμη και στον τελευταίο επαγγελματία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Το μεταναστευτικό είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας. Φυλάς τα σύνορα, αλλά κάποιοι θα έρθουν και κάποιοι πρέπει να δουλέψουν. Η συνεργασία μας με το Λιμενικό, την Αστυνομία και τις υπηρεσίες έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία.