Πολιτική

Επενδύσεις και Γλυπτά του Παρθενώνα στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη

Επενδύσεις και Γλυπτά του Παρθενώνα στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365072] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού σε κορυφαίους επενδυτές.

Η κύρια ατζέντα της τριήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Λονδίνο είναι, αφενός, η επαφή με επενδυτές για την προσέλκυση κεφαλαίων και, αφετέρου, η επανάληψη των αιτημάτων για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Με όπλο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συζητήσεων με περισσότερους από 200 διαχειριστές χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια.

Κεντρικός στόχος είναι να προσεγγίσει διαφορετικά τμήματα επενδυτών και για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αναμένεται να μπει το επόμενο διάστημα στο στόχαστρο μεγάλων μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, τα οποία δεν αποτελούσαν μέχρι σήμερα στόχο επενδύσεων.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (τράπεζες και Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος) και η διάθεση μετοχών της Hellenic Energy (Ελληνικά Πετρέλαια). 

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή του στο επενδυτικό συνέδριο που οργανώνουν στο Σίτι, το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – σε θέση κεντρικού ομιλητή – να παρουσιάζει σε κορυφαίους επενδυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, παρουσία περισσοτέρων από 500συμμετεχόντων.

Στο συνέδριο θα μετέχουν συνολικά 37 εισηγμένες, ενώ είναι προγραμματισμένα τρία «βαριά» πάνελ. Για την ενέργεια, με ομιλητές Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πέτρο Τζανετάκη (Motor Oil), Γιώργο Κούβαρη (ΓΕΚ Τέρνα) Κωνσταντίνο Μαύρο (ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Αλέξανδρο Εξάρχου (Intrakat), για τις τράπεζες με ομιλητές Βασίλη Ψάλτη (Alpha), Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Παύλο Μυλωνά (ΕΤΕ) και Χρήστο Μεγάλου (Πειραιώς), καθώς και για τις επενδύσεις με ομιλητές τους Στέλιο Ηλία (BC Partners), Σπύρο Σπυρόπουλο (Oaktree), Ana Plecas (Macquarie) και Στέλιο Θεοδοσίου (HIG). Από πλευράς κυβέρνησης, εκτός του πρωθυπουργού, στο συνέδριο θα μιλήσει και ο οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα περάσει το κατώφλι της Downing Street για την πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Εκεί, εκτός από την ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στην ατζέντα το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους.

Οι προσδοκίες για το θέμα αυτό παραμένουν χαμηλές, αλλά καταγράφεται μια θετική μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης προς τον επαναπατρισμό και την επανένωση των γλυπτών που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments