Πολιτική

Νομοσχέδιο Φλωρίδη: Δίκες εξπρές – 20ετής κάθειρξη και για την απόπειρα βιασμού

Νομοσχέδιο Φλωρίδη: Δίκες εξπρές – 20ετής κάθειρξη και για την απόπειρα βιασμού

Πηγή Φωτογραφίας: [365090] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Φλωρίδη για δικαστικό σύστημα, απόπειρες βιασμών, ενδοοικογενειακή βία, εμπρησμούς δασών.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεών της, η κυβέρνηση κατήρτισε σειρά κανονισμών που θα αλλάξουν σημαντικά το ποινικό και δικαστικό σύστημα της χώρας. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ενώ πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο είναι και υπεύθυνο για την προετοιμασία της νομοθεσίας. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να μεταρρυθμίσει μια σειρά από τομείς και για πολλαπλούς σκοπούς, όπως η επιτάχυνση των ποινικών δικών, η αυστηρότερη τιμωρία των σοβαρών εγκλημάτων, ο τρόπος εκδίκασης των σοβαρών ποινικών υποθέσεων, η αντιμετώπιση των κατ’ εξακολούθηση εμπρηστών και των νεκρών από τροχαία ατυχήματα και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελούνται στο μέλλον οι ποινές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης είναι σαφής ως προς την ουσία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, λέγοντας ότι «η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να πάρει ένα τέλος. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σιγά σιγά ώστε να γίνει συνείδηση ότι η παράνομη πράξη, ανάλογα με τη βαρύτητά της, θα έχει και την ανάλογη συνέπεια. Σήμερα, για παράδειγμα, περνάς με κόκκινο, σκοτώνεις δύο ανθρώπους και δεν παθαίνει κανείς τίποτα. Αυτό δημιουργεί τη βεβαιότητα σε κάποιους ότι μπορούν να παρανομούν χωρίς συνέπειες. Αν συνεχίσουμε έτσι είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα συναντήσει τα όριά της και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό».

Στο πακέτο των νέων διατάξεων προβλέπονται ρυθμίσεις με τις οποίες στο εξής σχεδόν όλα τα κακουργήματα, κλοπές, ληστείες,  υπεξαιρέσεις, πλαστογραφίες, απάτες και άλλα, θα τιμωρούνται αυστηρότερα με μεγαλύτερες ποινές. Από τα 15 χρόνια, που είναι σήμερα οι ποινές για όλα τα σοβαρά εγκλήματα, στο εξής ορίζονται στα 20 χρόνια.

 Σε ό,τι αφορά τους εμπρησμούς των δασών, η ποινική μεταχείριση αλλάζει άρδην. Όσοι βάζουν φωτιά από αμέλεια θα τιμωρούνται από τρία έως πέντε χρόνια φυλακή, ενώ από δόλο έως και ισόβια.

Άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαστικών διαδικασιών, οι οποίες ήταν η αιτία των καθυστερήσεων στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Ως αποτέλεσμα, η τριμελής ολομέλεια θα καταργηθεί και όλα τα πλημμελήματα θα εκδικάζονται εφεξής από έναν μόνο δικαστή, με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι παραβάσεις καθήκοντος. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην εξοικονόμηση προσωπικού, δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και στην επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων.

Μία από τις υπόλοιπες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι ότι η αυστηροποίηση της ποινής για την απόπειρα βιασμού, που είναι σήμερα τα 8 έτη, θα ανέρχεται πλέον στα 20 έτη. Την ίδια στιγμή θεσπίζεται γενικό ακαταδίωκτο για τους δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς κ.ά. που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία υποπίπτουν στην αντίληψή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Με άλλα λόγια, υποχρεούνται πλέον οι επαγγελματίες επιστήμονες να καταγγέλλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται από κακόβουλες μηνύσεις που θα κατατίθενται εις βάρος τους.

Αναφορικά με τους λεγόμενους “δικομανείς”, κυρώσεις προβλέπονται για την προστασία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που, μέσω της καταχρηστικής και παρελκυστικής άσκησης των δικαιωμάτων τους, παρεμποδίζουν την άμεση απονομή της δικαιοσύνης. Σε αυτό το πνεύμα, αυξάνεται το ποσό των εξόδων που επιβάλλονται σε πρόσωπα τα οποία ανέντιμα και καταχρηστικά υποβάλλουν ανακριβείς ή προδήλως αβάσιμες καταγγελίες. Στις κυρώσεις αυτές περιλαμβάνονται οι πολιτικώς ενάγοντες και οι διάδικοι που υποβάλλουν μεγάλο αριθμό καταγγελιών που κρίνονται επαγγελματικά αβάσιμες και κατατίθενται, αλλά οι οποίες ωστόσο επιβαρύνουν σημαντικά τη δικαιοσύνη. Οι κυρώσεις με τη μορφή δικαστικών εξόδων για καταγγελίες που υποβάλλονται ως αβάσιμες κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους καταγγέλλοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments