Πολιτική

Τα επόμενα βήματα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα επόμενα βήματα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤIKΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Απόψε το βράδυ η κρίσιμη συνεδρίαση της Ομάδας Αχτσιόγλου και της; Ομπρέλας.

Πληθαίνουν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στους κόλπους των στελεχών και βουλευτών που διαφώνησαν ανοιχτά με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες κοινές κινήσεις της Ομάδας Αχτσιόγλου και της Ομπρέλας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση χάνει έδαφος. Στον λεγόμενο και “ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικού”, όσοι αποχώρησαν από το κόμμα στοχεύουν να δείξουν ότι δεν είναι το παλιό 3%, αλλά τα απομεινάρια της κυβερνώσας αριστεράς, η οποία προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Μάλιστα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει αποφασίσει να “απαρνηθεί την κληρονομιά του”, οι πρώην κορυφαίοι υπουργοί Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανακόπουλος, όλοι τους 40άρηδες στο κόμμα, φαίνεται ότι έπρεπε να μαζέψουν τα “ασημικά” και να τα πάρουν μαζί τους.

Η διπλή διάσπαση ήταν το αποτέλεσμα μιας ιδιόμορφης “αεροπειρατείας” τον Σεπτέμβριο, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε τους πάντες και εγκαταστάθηκε στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν “γυμνός” και δεν είχε ούτε τα μέσα άμυνας, ούτε ισχυρή κομματική δομή, ούτε τα στέρεα θεμέλια που πρέπει να έχει ένα κυβερνητικό κόμμα. Τα δύο στρατόπεδα έχουν πολύ διαφορετικούς στόχους και μάλλον και τα δύο στο μέλλον θα κοιτάζονται μόνο λοξά στους διαδρόμους της Βουλής.

Βέβαια, αυτοί που έφυγαν από την Κουμουνδούρου έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν συγκροτημένο πολιτικό κόμμα. Η “βιτρίνα” τους, εκτός απροόπτου, θα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα των “11” με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Δεν αποκλείεται να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στις τελευταίες εκλογές, σχεδόν όλοι τους (οκτώ στους έντεκα) ήρθαν πρώτοι στις εκλογικές τους περιφέρειες. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτελεί ορόσημο. Η μάχη θα δοθεί για να αποδείξουν ότι είναι μια “οραματική προοδευτική αντιπολίτευση” ικανή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της Νέας Δημοκρατίας από την “ορεινά”  έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής. 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει, ωστόσο, λόγος να σπεύσουν όσοι αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου στην ίδρυση του νέου κομματικού φορέα.  Πάντως, ένα συνέδριο “ενότητας” έχει ήδη προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει όλες τις κινήσεις και τις προσωπικότητες που έχουν αποσχιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει επίσης μια προσπάθεια καταγραφής όλων των δυνάμεων που  έχουν αποσχιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να κυλήσει κάπως έτσι.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments