Με ορισμένες διορθώσεις σε επιμέρους σημεία, όπως στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών, κατατίθεται σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Με τις παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο κερδισμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ, οι εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και οι μονογονείς επαγγελματίες και όσοι έχουν παιδιά ΑμεΑ.
Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής
1. Δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος σε όλους, με αντάλλαγμα έλεγχο στα εισοδήματά τους, για να αποδείξουν ότι είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο εισόδημα.
Θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ρητά ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμα και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίας θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, η μαχητικότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται ή έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές κ.ά.
2. Αναλογική μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών (εποχικών) επιχειρήσεων, π.χ. σχολικά κυλικεία, φροντιστήρια κ.τ.λ.
3. Μείωση στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου.
«Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
4. Εκτός από την αναπηρία του ίδιου του αυτοαπασχολούμενου, θα συνυπολογίζεται και το αν υπάρχει άλλο άτομο με αναπηρία εντός της οικογένειας, το οποίο χρήζει φροντίδας.
Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως σχολικά κυλικεία και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.
Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή, αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή έξι μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.
5. Εξετάζεται να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα.