Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης της 7ης Δεκεμβρίου
Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στόχος της συνάντησης των δύο ανδρών δεν είναι η δημιουργία υψηλών προσδοκιών, αλλά η διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε έναν χώρο που διαμορφώνεται από μια θετική ατζέντα.
Την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αντίσοιχα, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης στο περιθώριο του ΝΑΤΟ για να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γεραπετρίτης και ο Φιντάν θα παραστούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου. Η Άννα Μαρία Μπούρα και ο Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, θα είναι επίσης παρόντες στη συνάντηση αυτή, ακολουθώντας το υπόδειγμα που εφαρμόσθηκε και στο Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη.
Ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία που θα υπογραφεί στις 7 Δεκεμβρίου θα δοθεί στην υλοποίηση κοινών έργων στους τομείς της νεολαίας και της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θέτει επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων.
Μεταξύ των υπουργών που έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης συνεργασίας υψηλού επιπέδου σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από τους κ. κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον συντονισμό, είναι οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Συνομιλίες θα έχουν επίσης οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί για θέματα μετανάστευσης, πολιτισμού, τουρισμού, οικονομίας και παιδείας.
Πηγές ανέφεραν ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για διμερείς συναντήσεις με υπουργούς που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία.
Αναφορικά, δε, με το τελετουργικό, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η υπογραφή του μνημονίου και της συμφωνίας θα γίνει σε κοινή τελετή στην ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου ή σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρόεδρος θα φτάσει στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου το πρωί με τους υπουργούς που θα τον συνοδεύουν και θα αναχωρήσει το απόγευμα. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει το σενάριο περί επίσκεψης στη Θράκη και το πρόγραμμα που καταρτίζεται έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
Βασικός στόχος των δύο πλευρών στην ελληνοτουρκική συνάντηση συνεργασίας είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω μιας συμφωνίας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Είναι σαφές τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι διαφωνίες αυτές δεν πρέπει να δημιουργήσουν μια διαρκή διμερή κρίση. Το ευνοϊκό κλίμα και ο διπλωματικός χώρος ,που δίνει την ευκαιρία και στις δύο χώρες να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ως βάση για διάλογο, τονίζονται όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από την Άγκυρα.
Άλλωστε, τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται υπομονή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας