Οι μεγάλες τομές του νόμου Φλωρίδη
Πηγή Φωτογραφίας: [365090] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η πολυαναμενόμενη μεταρρυθμιστική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εισέρχεται σε φάση εφαρμογής.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, μετά από τρίμηνη επεξεργασία και κυοφορία, έλαβε την έγκριση από τον Πρωθυπουργό και έθεσε σε διαβούλευση το πρώτο σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει πλήθος παρεμβάσεων και στοχεύει διπλά, τόσο στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής του δικαίου, όσο και στην αυστηροποίησή του, έτσι ώστε να καμφθεί το διάχυτο και επικρατούν στην ελληνική κοινωνία αίσθημα ατιμωρησίας.
Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 12:00, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Αυστηρότερες ποινές, αύξηση των ετών φυλάκισης για κακουργήματα αλλά και εναλλακτικοί τρόποι έκτισης ποινών, «ψαλίδι» στις αναβολές και επίσπευση δικαστικών διαδικασιών προβλέπονται μέσα από σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει σε πολλά επίπεδα, ιδίως στην προδικασία, προκειμένου να κερδίζεται κρίσιμος χρόνος και οι υποθέσεις να δικάζονται εγκαίρως πριν πολυχρονίσουν, πριν δηλαδή αμβλυνθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτές και οδηγηθούν είτε σε προβληματικές παραγραφές είτε σε κακοδικίες.
Στη λογική της αυστηροποίησης και έκτισης των επιβαλλόμενων ποινών το νομοσχέδιο προσπερνά τη διάκριση της «ποινής φυλάκισης» από εκείνη της «κάθειρξης» και προβλέπει το μέτρο της φυλάκισης για όλα τα αδικήματα ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού της ποινής. Ως γνωστόν, σήμερα κατηγορούμενοι που τιμωρούνται με «ποινή φυλάκισης» μέχρι πέντε χρόνια δεν εκτίουν ούτε μέρα πίσω από της φυλακής τα σίδερα. Ήταν τέτοιας έκτασης η αλλοίωση που οι δικαστές προκειμένου να φυλακίσουν κάποιον κατά σύστημα και κατ’ επανάληψη κακοποιό επέβαλαν, καθ’ υπέρβαση των κωδίκων, ποινές «κάθειρξης».
Την ίδια στιγμή θεσπίζεται γενικό ακαταδίωκτο για τους δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς κ.ά. που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία υποπίπτουν στην αντίληψή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 1.500 ευρώ – υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων – στους εθνικούς μηνυτές και τους δικομανείς, οι οποίοι καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα ή από δόλο υποβάλλουν ανακριβείς ή αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες μπαίνουν στο αρχείο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, στις ποινικές δίκες, ο αριθμός των αναβολών περιορίζεται σε μία μόνο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διαδίκων.
Ακόμη, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η έκτιση ποινών φυλάκισης μέχρι έναν χρόνο θα αναστέλλεται. Ποινή φυλάκισης από ένα έως δύο χρόνια θα μπορεί να μετατρέπεται σε χρηματική ή σε κοινωνική εργασία. Ποινές από δύο έως τρία χρόνια θα απαιτούν υποχρεωτική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα από ένα έως έξι μήνες. Από τρία χρόνια και πάνω η φυλάκιση θα είναι αυτονόητη και αναπότρεπτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας