Πολιτική

Συνέχεια στην πολιτική απρέπεια Σούνακ δίνει η βρετανική κυβέρνηση

Συνέχεια στην πολιτική απρέπεια Σούνακ δίνει η βρετανική κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg.com

Διαρροές της βρετανικής κυβέρνησης στο BBC.

Εξακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση να κινείται στη λογική της πολιτικής απρέπειας του Ρίσι Σούνακ, με διαρροές προς το BBC.  Συγκεκριμένα, η Downing Street ισχυρίζεται ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήθηκε να μη συζητηθεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και να μην ασκηθεί δημόσια πίεση για την επιστροφή τους. Η ελληνική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό. 

Πιο ειδικά, ελληνική πηγή στο BBC διέψευσε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσαν στο ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ασκήσουν δημόσια πίεση (lobby) για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο». Τόνισαν ότι οι συζητήσεις που προετοίμαζαν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ομαλές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας , δηλαδή ύστερα από τη συνέντευξη που παραχώρησε προχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC.  

Από ελληνικής πλευράς, είχε καταστεί σαφές πως στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σουνάκ θα εξεταστούν και τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Είναι γνωστό, από την προηγούμενη εβδομάδα ότι το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα αναμενόταν να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να συζητήσει τα επίμαχο ζήτημα με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.  Είναι, δε, ενδεικτικό των προθέσεων και της ατζέντας της ελληνικής πλευράς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μεγάλη Βρετανία, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Politico: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ

Το πολιτικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού κεντρίζει, μεταξύ άλλων μέσων, το ενδιαφέρον και του Politico.

Ο διακεκριμένος ιστοχώρος διατυπώνει καυστικά σχόλια για τη στάση που τήρησε ο Σούνακ έναντι του Έλληνα ομολόγου του.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας το πρωί, αφότου ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει το Politico. «Μυριστήκαμε την επωαζόμενη σύγκρουση όταν το ‘’Νο. 10’’ δημοσιοποίησε ότι στην προγραμματισμένη πρωθυπουργική συνάντηση θα εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φαινόταν παράξενο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σούνακ. Μια ώρα περίπου αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και γυρίζει σπίτι του» υπογραμμίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη πυροδοτήθηκε μετά την εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού σε εκπομπή του BBC, στο πλαίσιο της οποίας μίλησε ευθέως για τα γλυπτά που υπάρχουν ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο. «Είναι σαν να σου έλεγα ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα είχες τη μισή στο Λούβρο και την άλλη μισή στο Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments