Η «ελληνική τραγωδία» του Ρίσι Σούνακ – Διπλωματική και πολιτική καταιγίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Το Politico, στη στήλη του «Playbook», κάνει λόγο για την «ελληνική τραγωδία» του Ρίσι Σούνακ, παρουσιάζοντας το παρασκήνιο της διπλωματικής έντασης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.
Στο επίκεντρο μιας διπλωματικής καταιγίδας βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ύστερα από την απόφασή του να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της διαμάχης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Το Politico, στη στήλη του «Playbook», κάνει λόγο για την «ελληνική τραγωδία» του Ρίσι Σούνακ, παρουσιάζοντας το παρασκήνιο της διπλωματικής έντασης μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας.
Εσείς λέτε «Γλυπτά του Παρθενώνα», εμείς «Ελγίνεια Μάρμαρα»
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η διαμάχη προκλήθηκε ύστερα από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και την εκπομπή της Laura Kuenssberg. Σε αυτήν ο Έλληνας πρωθυπουργός, γράφει το Politico, «μίλησε ειλικρινά για την αγωνία του για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που υπάρχουν ακόμα στο Βρετανικό Μουσείο».
«Είναι σαν να σου είπα ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα είχες τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα…». «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Είναι ζήτημα επανένωσης κι όχι επιστροφής», τόνισε μεταξύ άλλων.
«All Greek to me»
Σύμφωνα με το Politico, o Σούνακ ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τέτοιο βαθμό που αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντησή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί στις 12:45 το μεσημέρι και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στη μέση της τριήμερης επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα πριν από αυτήν», φέρεται να είπε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών.
Αντί του Σούνακ στη συνάντηση θα εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, αρνήθηκε να συναντήσει τον αντιπρόεδρο και προχώρησε σε μια καυστική δήλωση: «Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα».
«Ο Στάρμερ ήταν εκεί»
Εν τω μεταξύ, το Politico σχολιάζει πως ενώ ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών. Οι «Τόρις», το κυβερνών κόμμα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα παθητική τη στάση του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πηγή που βρισκόταν κοντά στις συνομιλίες δήλωσε πως το θέμα «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης». Πρόσθεσε δε πως κατά τους Εργατικούς το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες, και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ακόμη για την απόφαση του Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο εταίρο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή ηγεσία απαιτεί η χώρα μας».
«Τα γνωστά του κόλπα»
Απαντώντας στις επικρίσεις, ανώτερο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος είπε πως ο Κιρ Στάρμερ εμφανίζεται «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, εάν υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο Στάρμερ ξεπούλησε τα γλυπτά για να εξασφαλίσει μια συνάντηση. Είναι αφελές από την πλευρά του και δείχνει πόσο λίγο σέβεται τους Βρετανούς φορολογούμενους που φρόντισαν τα γλυπτά για γενιές. Ο Στάρμερ κάνει και πάλι τα γνωστά του κόλπα: λέει στο άτομο που είναι απέναντί του αυτό που θέλει να ακούσει».
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί δήλωσαν ότι αποχωρώντας από τη συνάντηση ο Σουνάκ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει την παράνομη μετανάστευση με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης. Ο Κιρ Στάρμερ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν για τη μετανάστευση στη συνάντησή τους, επομένως, τονίζουν οι Εργατικοί, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήταν η φωνή του Ηνωμένου Βασιλείου για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.
Διχασμός στα social media
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Βρετανοί εμφανίστηκαν διχασμένοι. Κάποιοι υποστήριξαν πως η κυβέρνηση «μπέρδεψε» την κατάσταση, σνομπάροντας τους Έλληνες, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι οι Εργατικοί έπεσαν σε μια παγίδα και εμφανίστηκαν «τρεμάμενοι πάνω από τα μάρμαρα». Ένα τρίτο γκρουπ έθετε μια άλλη διάσταση, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά γίνονται για να αποσπάται η προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα της βρετανικής κοινωνίας, για τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να μιλήσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας