Προβληματισμό σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ προκαλεί η παρουσία Λαβρόφ στη σύνοδο του ΟΑΣΕ
Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov attends a meeting with Vladislav Deinego, head of the Foreign Ministry of the self-proclaimed Lugansk People's Republic, and Sergei Peresada, deputy head of the Foreign Ministry of the self-proclaimed Donetsk People's Republic, in Moscow, Russia February 25, 2022. Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Σκόπια, με κάποιες χώρες ήδη να δηλώνουν ότι δεν θα μετάσχουν.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες πάντως ότι θα μεταβεί στα Σκόπια αύριο αλλά δεν θα συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. «Εχω συγκεκριμένη εμπειρία συζητήσεων με τον κ. Λαβρόφ σε δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε ο Μπορέλ χθες στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 2021 όταν ο Ρώσος υπουργός τον προσκάλεσε στο Κρεμλίνο προσβάλλοντάς τον στις κοινές τους δηλώσεις. Αυτή τη φορά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν θα «έχει χρόνο» να συναντηθεί με τον Λαβρόφ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στον ίδιο προσωπικά, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έλαβε τελικά ειδική άδεια για να ταξιδέψει στα Σκόπια, αλλά και το αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει να περάσει από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας που ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όπως και η Βόρεια Μακεδονία.
«Η άδεια δεν αφορά τα μέλη της αποστολής του, που επίσης τελούν υπό το καθεστώς των ευρωπαϊκών κυρώσεων και το έχουμε ήδη επισημάνει στη σχετική νότα από τη Βουλγαρία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η συμμετοχή του Λαβρόφ στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ πάντως προκάλεσε την άμεση αντίδραση ττης Ουκρανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών τους δεν θα μετάσχουν σε μια σύνοδο «που θα δώσει την ευκαιρία μιας ακόμα προπαγάνδας εκ μέρους της Ρωσίας». «Υπάρχει άλλωστε ο κίνδυνος νομιμοποίησης του εισβολέα της Ρωσίας ως δίκαιου μέλους της κοινότητάς μας των ελεύθερων εθνών, υποβαθμίζοντας παράλληλα τα απεχθή εγκλήματα που πραγματοποιεί η Ρωσία», προσέθεσαν.
Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια για να αντικρούσει τις απόψεις της Ρωσίας. «Δεν ήθελα η Ε.Ε. να παραμείνει με κενή θέση», εξήγησε. Ερωτηθείς σχετικά χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αν και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη συμμετοχή του Λαβρόφ στη σύνοδο, δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση και τις αντίστοιχες προσκλήσεις.
Πάντως και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πρόκειται να βρεθεί στα Σκόπια, αλλά δεν θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του. Ο ίδιος ο Λαβρόφ έχει ισχυριστεί ωστόσο ότι αρκετοί δυτικοί υπουργοί έχουν ζητήσει να τον δουν, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα.
«Αταλάντευτη η στήριξη προς την Ουκρανία»
Την ίδια ώρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ πάντως χθες επιχείρησε να διασκεδάσει την έντονη πια φημολογία περί «κόπωσης» των Δυτικών εταίρων και συμμάχων σε ό,τι αφορά τη στήριξη του Κιέβου. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντίμτρο Κουλέμπα, στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ είπε πως δεν έχει καμία τέτοια αίσθηση και μάλιστα εξήρε την Ουκρανία για τις μάχες που δίνει έναντι του ρωσικού στρατού. Από την πλευρά του και ο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχει αισθανθεί καμία «πίεση» από τη Δύση να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Μόσχα, ενώ εξήρε το γεγονός ότι η Ε.Ε. προχωρά στο 12ο πακέτο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωνε ότι εάν η Ρωσία προετοιμάζεται για μακρά σύγκρουση, τότε η στήριξη της Δύσης έναντι της Ουκρανίας θα παραμείνει αταλάντευτη.
«Η Γάζα δεν είναι Ουκρανία»
Η πρόθεση πάντως του Λαβρόφ, ενόσω βρίσκεται στα Σκόπια, είναι να μεταφέρει το μήνυμα ότι η αδυναμία της Δύσης να σταματήσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα την καθιστά ηθικά πτωχευμένη. Αλλωστε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι «ο ρατσισμός και ο νεοναζισμός έχουν εξελιχθεί στην επίσημη ιδεολογία της δυτικής ελίτ».
Ανταπαντώντας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Γάζα δεν είναι όπως η Ουκρανία, καθώς οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εκεί ήρθαν ως αντίδραση έναντι μιας δραματικής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν μέρος του επιθετικού της πολέμου. «Οι καταστάσεις στη Γάζα και την Ουκρανία είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις – η Ουκρανία δεν συνιστά καμία απειλή έναντι της Ρωσίας, η Ουκρανία δεν επιτέθηκε ποτέ εναντίον της Ρωσίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια απρόκλητη ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: kathimerini.gr//Αλεξάνδρα Βουδούρη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας