Sky News: Ακόμα και οι υποστηρικτές του Σούνακ φοβούνται ότι πήρε «λάθος απόφαση»
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Μετά τη χθεσινή «ομοβροντία» του διεθνούς Τύπου κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για την απρεπή στάση του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τη δήλωση του Βρετανικού Μουσείου
Μετά τη χθεσινή «ομοβροντία» του διεθνούς Τύπου κατά του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για την απρεπή στάση του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τη δήλωση του Βρετανικού Μουσείου περί συνέχισης των συζητήσεων με την Ελλάδα, το Sky News και η Beth Rigby δημοσίευσαν την Τετάρτη μια ανάλυση για την απόφαση του Σούνακ.
Το ξένο μέσο αναφέρει ότι η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του εξαιτίας των Γλυπτών «υπονομεύει» την προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να «είναι διαφορετικός ηγέτης από τους προκατόχους του», ενώ, επικαλούμενο δηλώσεις προσώπων του χώρου πολίτικης, γράφει ότι ακόμα και οι υποστηρικτές του Σούνακ φοβούνται ότι πήρε «λάθος απόφαση».
Συγκεκριμένα, γράφει ότι «ο Ρίσι Σούνακ δεν είχε πολλές νίκες στη σύντομη πρωθυπουργία του. Αλλά μία που θα μπορούσε να δικαίως να διεκδικήσει ήταν ότι ήταν ένας πρωθυπουργός που βελτίωσε τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο – τραβώντας μια γραμμή κάτω από τα ταραχώδη χρόνια του Brexit και το προκλητικό ύφος των προκατόχων του Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας».
Παρά τις προσπάθειες του να «αντιπροσωπεύσει την επαγγελματική, ενήλικη ηγεσία», αρνήθηκε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, «σε μια έκρηξη εκνευρισμού, όπως φαίνεται, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη Laura Kuenssberg του BBC ότι το να βρίσκονται τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο Λονδίνο είναι σαν να έχουν τη Μόνα Λίζα “κομμένη στη μέση”», υποστηριζει η δημοσιογράφος.
Πρόκειται για μια «συγκεχυμένη απόφασή», που «υπονομεύει» την προσπάθεια του Σούνακ, αναφέρει, και απευθύνεται σε πρόσωπα του χώρου της πολιτικής για να εξηγήσει αυτή την επιλογή.
Ένας πρώην ανώτερος διπλωμάτης την περιέγραψε ως «γελοία, εριστική συμπεριφορά», ενώ ένας υπουργός που τάσσεται υπέρ του Σούνακ είπε ότι ήταν «λάθος απόφαση». Μια πηγή του Γουάιτχολ υποστήριξε ότι «το μόνο που έκανε ο [Βρετανός] πρωθυπουργός με την ακύρωση της συνάντησης ήταν να συζητηθεί περισσότερο το θέμα, ενώ μια ανώτερη πηγή των Εργατικών μου είπε απλώς ότι ήταν “αξιολύπητο” και σήμαινε ότι οι δύο ηγέτες δεν μιλούσαν για τα σημαντικά θέματα της παράτυπης μετανάστευσης, της οικονομίας, της Μέσης Ανατολής».
Το ξένο μέσο αναφέρει τη θέση που εξέφρασε η Ντάουνινγκ Στριτ, οτι «ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει να μην θέσει δημοσίως το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών που κάποτε κοσμούσαν την Ακρόπολη στην Αθήνα, και η συμφωνία αυτή παραβιάστηκε».
Σημειώνει ότι «Ελληνικές πηγές επιμένουν ότι δεν δόθηκαν τέτοιες διαβεβαιώσεις, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ λέει ότι δόθηκαν», τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το θέμα».
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει δημοσίως την επιστροφή ολόκληρης της ζωφόρου στην Αθήνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από πέντε χρόνια. Έχει διερευνήσει μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο (όπου στεγάζονται τα Ελγίνεια Μάρμαρα) για να δει αν οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να κανονίσουν έναν δανεισμό των γλυπτών, δεδομένου ότι ο νόμος απαγορεύει το Βρετανικό Μουσείο […] να επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα», καταλήγει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας