Πολιτική

Εμμονή Σούνακ στο πολιτικό ατόπημα – Σφοδρές αντιδράσεις των Εργατικών

"Ο Σούνακ προκάλεσε διπλωματική κατάρρευση με την Ελλάδα", τονίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός  Ρίσι Σούνακ επέμεινε πως είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των γλυπτών, γεγονός το οποίο η Ελλάδα αρνήθηκε.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ στη βρετανική Βουλή, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι είχε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να μην αναφερθούν στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι που έχει διαψευστεί ρητά από την Αθήνα.

“Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης (σ.σ.: ανάμεσα σε Σούνακ και Κυριάκο Μητσοτάκη) δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό ήταν μη θεσμικό. Επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρίσι Σούνακ.

Ο ηγέτης των Εργατικών, ακούγωντας τον Σούνακ δήλωσε πως «ο Ρίσι Σούνακ τα έχασε».

Ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχος, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να αξιοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έξαλλη», τόνισε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης στη βουλή των Κοινοτήτων.

“Ατυχές γεγονός” χαρακτήρισε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή τους ενημερώνοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως, ότι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή των Γλυπτών. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές» αλλά επισήμανε πως  δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις  σε βάθος χρόνου. «Είχε και μια θετική πλευρά, καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα», πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως θεωρεί πολύ σημαντικό «την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη».

«Κι αυτό ίσως είναι το μεγάλο κέρδος. Είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα αλλά θέλουν το χρόνο τους», σημείωσε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να υπογραμμίζει πως «η επανένωση των Γλυπτών που είναι αίτημα από την σύσταση του κράτους έχει βρει την κατανόηση της διεθνούς γνώμης και της βρετανικής γνώμης και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο