Πολιτική

Η Ελλάδα “κλείνει” το θέμα με τον Σούνακ

Το λιτό σχόλιο της Αθήνας στην ακατανόητη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού.

Με ένα λιτό και απέρριτο σχόλιο η Αθήνα επιθυμεί να θέσει τέλος στο ζήτημα, που ήγειρε η ακατανόητη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει».

Το θέμα έφερε στο τραπέζι ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ρώτησε τον Ρίσι Σούνακ γιατί επέδειξε «πολιτική μικρότητα» ακυρώνοντας τη συνάντηση με μια«φίλη χώρα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπου θα συζητούνταν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παράνομη μετανάστευση». Μάλιστα, ο Στάρμερ συμπλήρωσε πως ο Σούνακ «προσπάθησε να γελοιοποιήσει τον Έλληνα πολιτικό», αποδεικνύοντας πως, τελικά… «έχει χάσει τα λογικά του!».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης (των δυο πολιτικών ηγετών) δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος».

«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις… Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν» δήλωσε μάλιστα, επιμένοντας ουσιαστικά στο αφήγημα της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής των Εργατικών επιτέθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό λέγοντας αναφορικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «ένας συνάδελφος μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» και αντί, όπως υπογράμμισε, να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή».

Από την ελληνική πλευρά, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές» αλλά επισήμανε πως  δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις  σε βάθος χρόνου. «Είχε και μια θετική πλευρά, καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα», πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως θεωρεί πολύ σημαντικό «την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη».

«Και αυτό ίσως είναι το μεγάλο κέρδος. Είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα αλλά θέλουν το χρόνο τους», σημείωσε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να υπογραμμίζει πως «η επανένωση των Γλυπτών που είναι αίτημα από την σύσταση του κράτους έχει βρει την κατανόηση της διεθνούς γνώμης και της βρετανικής γνώμης και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο