Πολιτική

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά την απρέπεια Σούνακ

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά την απρέπεια Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Αρραγές το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Μετά την απροσδόκητη ακύρωση της συνάντησης κορυφής στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 (η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί και πήγε κατευθείαν στο γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού χθες το απόγευμα. Από σήμερα, επιστρέφει στο εγχώριο πρόγραμμά του. 

Πάντως, αναμένεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει για τις επαφές του στο Λονδίνο και τα συνολικά αποτελέσματα του τριήμερου ταξιδιού του, όταν θα επισκεφθεί το πρωί το Προεδρικό Μέγαρο για τις μηνιαίες διαβουλεύσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαλοπούλου

Η ελληνική πλευρά, αφήνοντας πίσω της την έκτακτη διαχείριση στην οποία αναγκάστηκαν ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επί βρετανικού εδάφους από το ξαφνικό, πρωτοφανές unfair του ομολόγου του Ρίσι Σούνακ, στέκεται με ικανοποίηση σε δύο σημεία.

Πρώτον, στα επικριτικά άρθρα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τον Σούνακ και στα μηνύματα υποστήριξης προς την Ελλάδα από Βρετανούς πολίτες. Δεύτερον, στις κατηγορίες για “απρέπεια” από την πλευρά της αντιπολίτευσης (όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη), καθώς η το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο αποδείχθηκε αδιάσπαστο και αρραγές.

Το βρετανικό διπλωματικό φάουλ απέναντι στην ελληνική αποστολή προκάλεσε βιαστικές διαρροές αλλά και προσπάθειες για αναδιπλώσεις εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ καθώς και διαψεύσεις από την ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο ότι στην περίοδο της προεργασίας για τα θέματα της ελληνοβρετανικής ατζέντας δεν υπήρξε καμία συμφωνία Αθήνας και Λονδίνου που να εμπόδιζε συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως με διαρροή έφερε στη δημόσια σφαίρα η πλευρά Σούνακ.

Φυσικά, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα. Δεν τα περίμενε ούτε πριν από την ξαφνική εμπλοκή, πόσο μάλλον αφού το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αυτόν τον τρόπο. Δεδομένου ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο, η γκάφα του Σούνακ εντάσσεται και στα συμφραζόμενα της βρετανικής πολιτικής συγκυρίας.. Η εκτίμηση είναι ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, υπό την πίεση του πολιτικού του αντιπάλου, ηγέτη των Εργατικών και κατά τεκμήριο επόμενου πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, αναζητά με αγωνία ευκαιρίες για να συσπειρώσει το ακροατήριό του.

«Καταλαβαίνω πως ο Σούνακ είναι στριμωγμένος με τις δημοσκοπήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, εκτιμώντας ότι ίσως θεώρησε ότι ένα ζήτημα «ευαίσθητο προς τον λαό της Βρετανίας» θα έφερνε κοντά του τη συντηρητική πλευρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments