Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Άνοιγμα στο κοινωνικό Κέντρο

ΠΑΣΟΚ: Άνοιγμα στο κοινωνικό Κέντρο

Πηγή Φωτογραφίας: [365264] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ "717" ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τις θέσεις του για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από μια σειρά κινήσεων και πολιτικών εκδηλώσεων, προκειμένου να δοθεί το στίγμα της αντιπολίτευσης.

Σε αυτό που ο Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφει ως μια ευρεία έκκληση “προς τους πιο ευάλωτους πολίτες και τη μεσαία τάξη”, το πασοκικό αφήγημα καλεί σε μια προοδευτική εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι βυθισμένος σε κομματικό κενό, η ανάδειξη του πολιτικού του αποτυπώματος κάνει τη διαφορά πιο εμφανή – το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να εκμεταλλευτεί τόσο τον χρόνο μέχρι να “κατακαθίσει η σκόνη” στο χώρο της αντιπολίτευσης όσο και την ώθηση που δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Το πρώτο θέμα που ανοίγει το ΠΑΣΟΚ είναι το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος, τις οποίες συζήτησε με φορείς.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, με μείωση 30% για χρέη προς την εφορία (εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση), ενώ θέτει επικαιροποιημένα κριτήρια εισοδήματος και περιουσιακής αξίας, σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη, για δάνεια και ενοίκια, καθώς και επανεξέταση του ζητήματος της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την πρόβλεψη βοήθειας για την καταβολή δόσεων.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις δανείων στο ΠΑΣΟΚ, προτείνει να έχουν οι δανειολήπτες δικαίωμα ρύθμισης των οφειλών τους “σύμφωνα με τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας”, με δυνατότητα προσφυγής σε ανεξάρτητη επιτροπή για τη διαχείριση της ουσίας της ρύθμισης και δυνατότητα εξάντλησης των 240 δόσεων.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που απειλούνται με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους, τον τρόπο πώληση δανείων από τις τράπεζες στα funds, τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισης, τους εγγυητές των δανείων και τα δάνεια των παλιννοστούντων.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρυ για τους συνεπείς οφειλέτες (μέτρο χωρίς δημοσιονομικό αντίκτυπο), την επιδότηση της αύξησης των επιτοκίων για τους συνεπείς οφειλέτες (που χρηματοδοτείται από φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών), το δικαίωμα ρύθμισης των διευκολύνσεων σε περίπτωση ανεργίας, προβλημάτων υγείας, ανατροπής του εισοδήματος κ.λπ. ενώ προβλέπει και τον συμψηφισμό των οφειλών προς το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι στη σχετική εκδήλωση θα συμμετάσχουν 15 οργανώσεις, από τη ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, έως τις ενώσεις αγροτών, το ΕΚΠΟΙΖΩ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών και την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments