Διεθνή

Αμετανόητος Σούνακ

Αμετανόητος Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO-British Prime Minister Rishi Sunak walks outside 10 Downing Street in London, Britain, July 19, 2023. REUTERS/Anna Gordon/File Photo Acquire Licensing Rights

Επιμένει στο πολιτικό ατόπημα ο Βρετανός πρωθυπουργός, παρά τις αποδοκιμασίες.

Ο Ρίσι Σουνάκ, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά το αυτογκόλ του με την ακύρωση του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε δημόσια δήλωση για το περιστατικό που προκάλεσε σάλο σε Βρετανία και Ελλάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά, για να μην αναφέρουμε το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κάτι που έχει ρητά διαψευσθεί από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εργατικοί βάλλουν από χθες κατά του Ρίσι Σούνακ για την απρέπειά του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τω μεταξύ, προτού ακυρωθεί το ραντεβού του από τον Σούνακ, είχε ήδη συναντηθεί με τον Στάρμερ, ο οποίος φέρεται να είναι θετικά διακείμενος στο θέμα των Γλυπτών και δεν προτίθεται να βάλει κυβερνητικά εμπόδια σε περίπτωση τυχόν συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου με την Αθήνα.

«Μην ασχολείστε με το Βρετανικό Μουσείο, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προφανώς έχει χάσει τα λογικά του», είπε αρχικά ο Στάρμερ και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ.

«Ένας συνάδελφος, μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Αντί ο πρωθυπουργός κ. Σούνακ να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στάρμερ. «Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος των Εργατικών.

Ο Σούνακ απάντησε στον Κιρ Στάρμερ για την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χρησιμοποιήθηκε η χθεσινή διαρροή του Λονδίνου, η οποία ήταν εμφανώς αμετανόητη και έχει ήδη διαψευσθεί.

Όλα αυτά φαίνεται να είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η κίνηση του Ρίσι Σούνακ εκλαμβάνεται ως ένα μεγάλο αυτογκόλ. Ενδεικτικα, δημοσκόπηση που διεξήχθη χθες έδειξε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό του βρετανικού λαού τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ η συμπεριφορά του Σούνακ κρίθηκε ακατάλληλη από το βρετανικό πολιτικό προσωπικό και ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, τον βρετανικό Τύπο και την κοινή γνώμη της χώρας του.

Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση “έκλεισε” το θέμα με ένα λιτό, αλλά πυκνό σχόλιο.

Με ένα απέρριτο σχόλιο η Αθήνα έθεσε τέλος στο ζήτημα, που προκάλεσε η ακατανόητη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε από όσα έχουμε ήδη πει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments